10 september 2020

Vleermuizen (nieuws, 2020)


Simon de Waal en Peter de Zwaan in de race voor oeuvreprijs 
 



Simon de Waal, winnaar van de inmiddels ter ziele gegane Diamanten Kogel, en Peter de Zwaan, in 2000 laureaat van de Gouden Strop, staan op de longlist van de MAX Gouden Vleermuis 2020, de oeuvreprijs die jaarlijks door het Nederlands Thrillerfestival in Zoetermeer wordt toegekend. Ook dertien andere vakgenoten maken kans op deze prijs.


Vorig jaar ging Esther Verhoef met de Gouden Vleermuis aan de haal. De jury noemde toen haar miljoenenverkoop als reden om haar de prijs toe te kennen. Als het om de grote getallen gaat maakt Simone van der Vlugt dit jaar een grote kans op de fragiele trofee. Volgens haar website staat de teller op twee miljoen verkocht boeken (maar dat is een cijfer uit 2013), bovendien vierde ze dit jaar haar kwart eeuw schrijverschap en is ze onlangs benoemd tot Officier in de Orde van Oranje Nassau. Van der Vlugt stond overigens vorig jaar op de shortlist, evenals Jacob Vis en Corine Hartman.

Andere bestsellerauteurs op de longlist zijn de Vlaamse grootmeester Pieter Aspe en Loes den Hollander. De longlist wordt verder aangevuld met de Vlamingen Jo Claes, Patrick Conrad, Toni Coppers, Luc Deflo en Guido Eekhaut, de Zwitser Robert Fabbri, de Duitser Sebastian Fitzek en de Nederlandse schrijfster Linda Jansma. Mocht Deflo de prijs toegekend krijgen, dan zal hij hem niet persoonlijk komen ophalen: hij overleed twee jaar geleden aan kanker.

De jury, opnieuw onder voorzitterschap van Cees van Rhienen, stelt eind september de shortlist vast van zes auteurs. De uiteindelijke winnaar zal tijdens het Boekenfestival op 25 oktober coronaproof bekend worden gemaakt.

Debutantenbal
Het Nederlands Thrillerfestival kent dit jaar voor het eerst ook een debuutprijs: de MAX Bronzen Vleermuis 2020. In totaal zijn er tot en met de sluitingsdatum 38 debuutthrillers door uitgeverijen en/of auteurs aangemeld voor deze debuutprijs. Inmiddels heeft de jury een longlist van vijftien titels vastgesteld. 

De longlist:

De macht van K. - Jens Vern
De Rus - Hans Faber
De schaker en het meisje - Alex Reeve 
De Zilverweg - Stina Jackson
Geen slechte daad - Heather Chavez
Het laatste leven - Mohlin & Nyström 
Honderd kamers - Maxime Paredis 
Onmacht - Yvonne Doorduyn 
Op het verkeerde moment - Heleen Smit
Perfecte resten - Helen Fields
Stilleven - Marieke Damen
Tranen van Job - Karel Demoet
VOX - Christina Dalcher
Waterval - Annemarie Snels
Winterland - Kim Faber & Janni Pedersen

Ook voor deze prijs geldt dat eind september de shortlist wordt vrijgegeven. De winnaar wordt eveneens op het thrillerfestival bekendgemaakt. Naast een oorkonde en een sculptuur krijgt de voor zijn of haar oeuvre bekroonde auteur een cheque van 5.000 euro. Voor de winnaar van de Bronzen Vleermuis is er een geldbedrag van 500 euro. 

Geen opmerkingen: