03 juni 2020

Lezen in tijden van corona 38 (nieuws, 2020)

Stefan Ahnhem - Motief X  

Wat te doen in deze anderhalvemetermaatschappij? Dan ga je maar lezen, want voor een boek geldt die afstand niet. Wat te denken van Motief X van de Zweedse schrijver Stefan Ahnhem. In deze thriller, die op 15 juni door The House of Books op de markt wordt gebracht, is opnieuw een hoofdrol weggelegd voor de eigenzinnige hoofdinspecteur Fabian Risk.

In Helsingborg vindt een reeks ogenschijnlijk willekeurige moorden plaats. Hoofdinspecteur Fabian Risk wordt geacht het onoplosbare op te lossen, maar ziet geen enkel verband tussen de moorden.

De moord op de jonge vluchteling lijkt niet gepleegd uit vluchtelingenhaat. De dood van de man in het winkelcentrum was een wrede executie.

Objectief bekeken is het niks anders dan een reeks bloedige moorden zonder motief. Maar wat als dat precies de bedoeling is? Wat als moorden het enige doel van de dader is? En hoe ontmasker je dan een moordenaar zonder motief?

Fabian Risk wordt echter afgeleid van de zaak door zijn vastberadenheid om een corrupte collega te ontmaskeren en omdat hij zijn gezin bij elkaar moet proberen te houden. Terwijl de jacht op de dader steeds wanhopiger wordt, begint zijn hechte team uit elkaar te vallen.

Stefan Ahnhem (1966) is een scenarioschrijver met meer dan twee decennia ervaring. Sinds Zonder gezicht, zijn debuut in 2014,  heeft Ahnhem een auteurschap opgebouwd waarin, aldus de uitgever 'de spanning en sfeer van Nordic noir wordt gecombineerd met de filmische kwaliteiten van scenarioschrijven'.

Motief X
vormt samen met het volgende boek, X manieren om te sterven, een tweeluik met in de hoofdrol inspecteur Fabian Risk.

Geen opmerkingen: