22 juni 2020

Terug in de tijd (nieuws, 2020)

Na corona volgt Bèta  


Of de coronacrisis inspiratie zou zijn voor een thriller, vroeg De Spanningsblog in april aan Tomas Ross. 'Nee', was zijn antwoord, 'dat boek heb ik al geschreven in 1987: Bèta'. Dat wist zijn uitgeverij ook nog, want die brengt het met Ross' eerste Gouden Strop bekroonde boek opnieuw uit.
  
 
'Cargo vond het een goed idee', zegt Tomas Ross over de heruitgave. 'Ik ook wel, maar dan wel een uitgave iets later na de coronapiek.' Het wordt september voordat Bèta opnieuw in de winkels ligt. De schrijver hoopt van harte dat het coronavirus dan enigszins op zijn retour is. 'Want ook een herdruk verdient een feestje.'

Volgens Ross gaat het om de vijfde druk van zijn boek waarmee hij in 1987 de Gouden Strop won. 'Ooit bij de derde druk paste ik het verhaal qua tijd aan. Geschreven in 1986 speelde het zich af in 1996. Dat was toen achterhaald, waarna ik het verhaal situeerde in 2016. Dat jaar hebben we nu ook achter de rug. Nu doen we weer de tekst van de eerste druk uit 1987, wel zo aardig.'

In
Bèta beschrijft Ross dat de noodtoestand is uitgeroepen, omdat er een verschrikkelijke ziekte is uitgebroken. De ziekte Bèta is uitermate besmettelijk en dodelijk. Een lockdown is het gevolg. Het hele land is verdeeld in sectoren. Er zijn sectoren waar mensen leven die geen Bèta hebben en sectoren waarin mensen leven die wel Bèta hebben. 

De overheid heeft wegens de ziekte ook andere maatregelen en besluiten genomen. Mensen die Bèta hebben krijgen bijvoorbeeld een tatoeage op hun voorhoofd en worden geregistreerd. Ook mag je alleen nog maar met escortes over straat. Ook moet je handschoenen aan en gesprayd worden, voordat je over straat gaat. 

Sommige mensen willen deze maatregelen echter helemaal niet nemen en leven onder de grond: de ongeregistreerden. Deze mensen zijn een angst voor de mensen die de ziekte nog niet hebben, omdat je niet aan ze kunt zien of ze de ziekte hebben. De overheid probeert met geweld deze mensen onder de grond te houden. 

Na de publicatie van
Bèta volgt, als alles volgens plan verloopt, medio dan wel eind oktober de lancering van het boek Indisch Requiem. Eerder aangekondigd voor publicatie in januari, maar Ross was niet tevreden over het manuscript en begon helemaal opnieuw. 'Ik leg er nu de laatste hand aan', zo laat hij weten.

Geen opmerkingen: