04 maart 2019

Weerloos speeltje (nieuws, 2019)

Nieuwe thriller van Thomas Harris komt in mei



Dertien jaar na zijn laatste boek verschijnt op 21 mei Cari Mora, de vertaling van de nieuwste thriller van Thomas Harris, schrijver van The Silence of the Lambs. Het is diens eerste boek zonder snoodaard Hannibal Lecter in meer dan veertig jaar. 

Volgens de Amerikaanse uitgeverij William Heinemann herbergt het nieuwe boek van Harris 'een verhaal over het kwaad, hebzucht en de gevolgen van een duistere obsessie'. Cari Mora is behalve de titel ook de naam van de hoofdpersoon in de thriller. Zij is het geweld in haar land ontvlucht en woont nu negen jaar in de Verenigde Staten en geniet twijfelachtige bescherming onder een zogeheten Temporary Protected Statys van de Amerikaanse politiedienst ICE. Ze heeft meerdere baantjes om rond te kunnen komen en een daarvan is dat ze past op een huis aan de kust bij Miami. Onder het huis ligt voor 25 miljoen dollar aan goudstaven van een kartel verstopt.

Naar dat goud wordt al jaren gezocht, onder leiding van Hans-Peter Schneider. Het is een schurk die voor genoeg geld elke ziekelijke fantasie van de rijkste mannen ter wereld laat uitkomen. Wanneer Hans-Peter zijn oog laat vallen op de mooie Cari Moara, denkt hij niet alleen het goud maar ook een weerloos speeltje te hebben gevonden. Maar hij onderschat haar behoorlijk.

Thomas Harris (1940) begon zijn carrière als misdaadjournalist in de Verenigde Staten en Mexico. hij schreef vijf boeken die allemaal verfilmd werden. Zijn bekendste boek is uiteraard The Silence of the Lambs, met de legendarische carnivoor Hannibal Lecter, waarvan de verfilming in 1992 vijf Oscars won. Harris treedt nauwelijks in de openbaarheid en heeft al tijden geen interviews meer gegeven.

De Nederlandse vertaling van Cari Mora wordt op de markt gebracht door uitgeverij Volt. Daarmee heeft Harris afscheid genomen van uitgeverij Luitingh-Sijthoff, die zijn eerdere boeken publiceerde. De oorspronkelijke uitgave komt op 13 mei uit, een week eerder dan de Nederlandse vertaling.

Geen opmerkingen: