24 maart 2019

Onorigineel (nieuws, 2019)

Canadees imiteert zijn voorbeeld Appie Baantjer 



'Opgedragen aan Albert Cornelis Baantjer, zonder wie dit boek nooit was geschreven. Dit is mijn eerbetoon aan de grootmeester.' Dit schrijft Paul Dieudonné als opdracht in zijn eerste boek. Hij ziet zichzelf als een leerling van Appie Baantjer, geestelijk vader van rechercheur de Cock.

De in 2010 overleden schrijver Appie Baantjer heeft er een navolger bij. Deze week verscheen Rechercheur De Klerck en het doodvonnis, het debuut van de in Rotterdam geboren en in Canada woonachtige Paul Dieudonné. Grote inspiratiebron voor de Nederlandse Canadees is Appie Baantjer. 'Stel dat Baantjer nóg een detectiveserie had ontwikkeld, dan had mijn boek het eerste deel in deze serie kunnen zijn', laat Dieudonné via zijn uitgeverij E-Pulp Publishers weten.

De in 1960 geboren Dieudonné verhuisde op jonge leeftijd naar Canada. Na jarenlang een antiquariaat te hebben gehad, werd hij door gehoorproblemen genoodzaakt zijn zaak te verkopen. Vanwege de scheiding van zijn geboorteland leest hij de boeken van Baantjer om de band met Nederland sterk te houden. Menig avontuur van De Cock heeft hij gelezen en herlezen.

Sinds hij zijn antiquariaat voor een goede prijs van de hand deed, leidt Dieudonné een rustig bestaan. Hij was toe aan een nieuwe uitdaging. Aanvankelijk schreef hij een nieuw deel in de serie over De Cock, getiteld De Cock en de gretige Charon. Volgens zijn uitgever kunnen alleen experts dit boekje van een echte Baantjer onderscheiden. Omdat de rechten van de De Cock-serie bij een andere uitgeverij liggen, ontwikkelde hij op verzoek van uitgeverij E-Pulp Publishers een nieuwe reeks. Hoofdpersonen zijn rechercheur De Klerck en zijn secondant Ruben Klaver. Als decor koos Dieudonné zijn geboortestad Rotterdam.

In het debuut moeten De Klerck en Klaver een ingewikkelde zaak oplossen. Zakenman Bart Bovend'Eerdt heeft ogenschijnlijk zelfmoord gepleegd door zich aan de Erasmusbrug op te hangen. Maar De Klerck vermoedt dat er meer aan de hand is. Van hogerhand krijgt hij echter te horen dat hij de zaak aan het Openbaar Ministerie moet overdragen. Toch kan De Klerck het niet laten de dood van Bovend'Eerdt te onderzoeken. En het blijft niet bij één raadselachtige zelfmoord.

De auteur is niet bevreesd dat hij van kopieergedrag wordt beschuldigd. Dieudonné: 'Bang? Nee! Natuurlijk zullen ze me van imitatie betichten. En terecht ook. Het is onorigineel! Maar wie met dat verwijt komt, vergeet dat er heel veel mensen zijn zoals ik. Wij missen Baantjer. Wij missen het type boek dat hij schreef. Er is geen goed alternatief. Ik heb getracht dat alternatief te schrijven. De opzet, de schrijfstijl, het is helemaal zoals mijn grote voorbeeld het deed. Alsof Baantjer nóg een serie schreef, niet over de Amsterdamse De Cock, maar over de Rotterdamse speurder De Klerck. Als je dit boek leest, is het alsof Appie Baantjer nog leeft.'

Meer informatie over de auteur is te vinden op http://www.rechercheurdeklerck.nl.

Geen opmerkingen: