04 maart 2019

Reputatie (nieuws, 2019)

Thrillerschrijver Charles McCarry overleden



Charles McCarry, een voormalig CIA-agent die zijn ervaringen in de Koude Oorlog gebruikte als inspiratiebron voor zijn spionageromans, is dinsdag 26 februari overleden. De schrijver stierf volgens zijn zoon Caleb aan de gevolgen van een hersenbloeding. McCarry, die bekend werd met zijn thriller The tears of Autumn over de moord op president John F. Kennedy, werd 88 jaar. 


McCarry trad in de voetsporen van andere voormalige spionnen die hun gleufhoeden verruilden voor een typemachine, zoals Graham Greene, Ian Fleming en David Cornwell, beter bekend als John le Carré. Gedurende een carrière van meer dan veertig jaar bouwde Charles McCarry met zijn intelligente plots en gedetailleerde en levendige schrijfstijl een reputatie op van een van de meest toonaangevende spionageschrijvers.

Zeven thrillers schreef McCarry over Paul Christopher, een agent werkzaam voor The Outfit (lees: de CIA) en equivalent van George Smiley, de spion die door John le Carré was verzonnen. The Tears of Autumn is McCarry's best verkochte boek. Daarin schreef hij over de moordaanslag op John F. Kennedy, die beraamd zou zijn door Zuid-Vietnamezen omdat ze de Amerikaanse president ervan verdachten betrokken te zijn bij een coup tegen en de voortijdige dood van president Ngo Dinh Diem. Agent Paul Christopher reist de wereld rond om bewijzen te vinden voor die theorie.

Hoewel hij zijn undercoverwerk als vervelend en weinig glamoureus beschouwde, erkende McCarry dat zijn jaren bij de CIA de fundering legden voor de plots van zijn thrillers. 'Als je een geboren schrijver bent, en dat schijn ik te zijn, is het bijna onmogelijk om niet gebruik te maken van je ervaringen', zei McCarry in een interview met de Washington Post. 'Fictie is afhankelijk van geloofwaardige feiten, daarom is het nuttig om te weten hoe de vork in de steel zit.'

Albert Charles McCarry Jr. werd geboren op 14 juni 1930 in Pittsfield, Massachusetts. Hij groeide op in een boerengezin. Zijn moeder beïnvloedde hem met haar verhalen over haar familie en haar jeugd. Omdat zijn familie niet de kosten kon opbrengen voor een studie, ging McCarry het leger in. Hij werd redacteur van een militair weekblad dat onder Amerikaanse militairen in Duitsland verspreid werd. Terug in de VS schreef hij een roman, die hij niet gepubliceerd kreeg. Hij verdiende bij als bordenwasser in een theaterrestaurant. Een bezoek aan een bruiloft leidde uiteindelijk tot een baan bij een lokale krant. Later werd hij gerekruteerd voor de CIA. Voor deze dienst werkte hij negen jaar als geheim agent in Europa, Azië en Afrika.  

Behalve spionageromans schreef McCarry ook sciencefiction. Zijn roman Ark gaat over een dreigende catastrofale aardbeving.

Bron: New York Times

Geen opmerkingen: