24 april 2007

David Baldacci - Vuil spel (1999)

Baldacci's fantasie kent geen grenzen




(Door Peter Kuijt)

Net als zijn landgenoot John Grisham is David Baldacci ex-advocaat en schrijver van goed verkopende thrillers. Maar daarmee hield de vergelijking tussen deze twee Amerikaanse auteurs tot dusver op. Waar Grisham zijn voornamelijk juridisch geschoolde helden neerzette in het decor van imposante rechtszalen, moest Baldacci het veelal hebben van wilde complottheorieën en dito actiescènes, die een regelrechte bedreiging vormden voor des lezers hart- en bloedvaten. Nu gaat Baldacci ook 'legal'. In zijn nieuwste thriller, Vuil spel, keert moneymaker Baldacci het eerbiedwaardige Hooggerechtshof binnenstebuiten.

Het verhaal begint echter in een verlaten uithoek van Virginia. In een militaire gevangenis zit de zwarte Rufus Harms al een kwart eeuw opgesloten, levenslang veroordeeld vanwege de moord op een blank meisje. Wat hem er ooit toe bracht het kind te doden, is niemand duidelijk, ook Rufus zelf niet. Maar dan ontvangt hij onverwacht een brief, die hem vrijpleit. Het epistel is evenwel belastend voor mensen die nu hoge posities bekleden.

Harms slaagt erin de brief, die zijn gratieverzoek kracht moet bijzetten, via zijn advocaat bij het Hooggerechtshof te krijgen. Harms' advocaat overleeft deze vorm van dienstverlening echter niet. Met hem sterft ook Michael Fiske, griffier bij het Hooggerechtshof, een voortijdige dood. Fiske had het schrijven uit de stapel verzoekschriften aan het hof geplukt en was op eigen houtje op onderzoek uitgegaan.

Dan wordt het tijd dat de 'goeien' in actie komen. Griffier Sara Evans - Michael had haar een paar dagen eerder tevergeefs ten huwelijk gevraagd - en Fiskes broer John gaan op speurtocht uit. John pakte ooit als agent jonge geweldplegers op maar door een wonderlijke samenloop van omstandigheden verdedigt hij nu als advocaat deze bij voorbaat kanslozen: Baldacci's fantasie is daadwerkelijk grenzeloos.

Naarmate het duo Sara-John de oplossing van de zaak nadert en tevens nader tot elkaar komt, wordt het offensief van hun tegenstanders hardnekkiger. Niet alleen zij, maar ook de schijnbaar onaantastbare leden van het Hooggerechtshof maken heel wat vuurwerk mee, van een allesbehalve juridisch gehalte. Uiteindelijk zal het recht zegevieren maar wel ten koste van een aantal nieuwe slachtoffers.

Baldacci is een meester in het rechttoe rechtaan vertellen van een spannend verhaal. Snelheid en actie zijn opnieuw gewaarborgd. Zijn poging om literatuur te bedrijven als hij bij de aanvang Rufus Harms' erbarmelijke omstandigheden beschrijft, is evenwel een misser: het maakt een wat al te pathetische indruk. Ook geeft hij iets te vroeg prijs wie de kwade genius in dit spel is. Niettemin kan Vuil spel prima als tijdverdrijf dienen tijdens een vlucht naar de winterzon, of de gipsvlucht terug.

David Baldacci - Vuil spel. Uitgeverij A.W. Bruna, 384 pag.

Geen opmerkingen: