26 augustus 2011

True crime (nieuws, 2011)

KIDNAP IN NULAND

Toos van der Valk
Op 27 november 1982 wordt Toos van der Valk, vrouw van horecatycoon Gerrit van der Valk, ontvoerd. Toos is op dat moment 52 jaar oud en moeder van zeven kinderen en vijf kleinkinderen. Samen met haar man runde ze het hotel-restaurant Van der Valk in Nuland.

Toos van der Valk werd uit haar woning in Nuland meegenomen door vier Italiaanse mannen, terwijl haar man boven lag te slapen. In een tent in een flat in Belgiƫ werd ze ruim drie weken lang vastgehouden. Na betaling van dertien miljoen gulden losgeld werd Toos in de buurt van Eindhoven vrijgelaten. Nog geen jaar later werd overigens biermagnaat Freddy Heineken ontvoerd.

Toos van der Valk was de eerste bekende vrouw die ontvoerd werd in Nederland. Nog altijd is het een van de meest geruchtmakende ontvoeringszaken ooit. De daders zijn nooit gepakt. Bijna dertig jaar later vertelt Van der Valk haar verhaal aan romanschrijfster Elle van Rijn. Het boek, dat geautoriseerd is door de familie Van der Valk verschijnt in november 2011 bij uitgeverij Artemis. Van Rijn en Van der Valk zullen samen enkele interviews geven en ook het horecaconcern zelf zal zich qua promotie niet onbetuigd laten. De filmrechten zijn inmiddels verworven door Fu Works ('Oorlogswinter' en 'Zwartboek').

Geen opmerkingen: