25 mei 2013

Oeuvreprijs (nieuws, 2013)

GENOOTSCHAP REIKT DIT JAAR MEESTERPRIJS UIT

(Door Peter Kuijt)

Appie Baantjer
Het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs (GNM) gaat weer een schrijver onderscheiden met een Meesterprijs. Het GNM-bestuur heeft dat onlangs besloten. De leden van het bestuur - Wendela de VosRené van de MeerakkerDaniëlle Hermans en John Brosens - gaan zich de komende tijd bezinnen op mogelijke kandidaten voor deze oeuvreprijs, die nog dit jaar uitgereikt zal worden. Appie Baantjer was in 2003 de eerste en vooralsnog laatste auteur die de prijs in ontvangst mocht nemen.

Met de prijs wil het GNM die mensen eren die gedurende een lange periode een onmiskenbare prestatie hebben geleverd binnen het genre Nederlandstalige misdaadliteratuur of met hun werk een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de ontwikkeling van het genre in het Nederlandse taalgebied. De GNM Meesterprijs, bestaande uit een keramiek van kunstenares Lien Smets, wordt niet vaker dan eenmaal in de drie jaar uitgereikt.

De auteur die in het najaar zijn of haar Meesterprijs mee naar huis krijgt, heeft dat indirect te danken aan de oplettendheid van de redactie van De Spanningsblog. Die constateerde dat sinds 2003 opeenvolgende GNM-besturen zeker drie keer de gelegenheid (én de broodnodige publiciteit) aan zich voorbij hadden laten gaan om de Meesterprijs uit te reiken. De Spanningsblog vroeg daarop opheldering aan het GNM-bestuur. Bestuurslid John Brosens beloofde deze kwestie op de agenda van de eerstvolgende vergadering te plaatsen. Daaruit volgde het recente besluit om de Meesterprijs dit jaar weer toe te kennen.

De toen tachtigjarige oud-rechercheur en schrijver Appie Baantjer kreeg op zondag 2 november 2003 uit handen van de Zweedse misdaadauteur Maj Sjöwall de prijs overhandigd. Het GNM-bestuur schreef destijds in een brief aan Baantjer dat hij een prestatie van 'werkelijk on-Nederlandse omvang' had geleverd. ,,Nooit eerder wist een auteur in Nederland zo'n groot publiek te bereiken. Nooit eerder verkocht een Nederlandse misdaadauteur zo onwaarschijnlijk veel boeken. Nooit eerder werd een auteur zo'n begrip. En nooit eerder werd een televisieserie gebaseerd op de boeken van een auteur naar de auteur vernoemd en niet naar de hoofdpersoon van zijn boeken.''

Het bestuur stelde vast dat Baantjer een eigen wereld had gecreëerd ,,zonder de hype en het overspannen gedrag die wij met name uit de Angelsaksische markt gewend zijn. Te weten dat dat kan, is niet alleen een uitzonderlijke prestatie, het is ook een geruststellende gedachte voor alle collega-auteurs.''

U kunt als bezoeker van De Spanningsblog het GNM-bestuur een handje helpen door in het reactievak hieronder mogelijke kandidaten voor de Meesterprijs voor te stellen. Wie verdient volgens u deze oeuvreprijs? 

4 opmerkingen:

Daan van 't Westeinde zei

Tomas Ross: Meester, vakman, nestor, godfather, oprichter GNM, aanjager, bedenker Strop en Schaduwprijs, luis in pels van zowel Beatrix als nl-crimewereld, zo kunnen we uren doorgaan...

René Appel: Meester van de vierkante doorzonmeter.

Jacob Vis: Heeft een schitterend oeuvre dat slechts door een bedroevend klein handjevol lezers gewaardeerd wordt. Verdient Meesterprijs alleen al voor het volhouden. En voor zijn heerlijke thrillers.

Jef Geeraerts, of mag die niet meedingen?

Anoniem zei

Felix Thijssen. Wordt dit jaar tachtig en schrijft al meer dan 30 jaar thrillers van zeer hoog niveau.

Daan van 't Westeinde zei

Ik sluit me bedremmeld bij de vorige sprekert aan: Ook Thijssen dient op de shortlist te staan! Vakman en schrijver van meerdere sterke reeksen en 'losse' thrillers. Mijn excuses aan deze expat (waar je ook nog een leuk huisje van kan huren, schijnt) :)

Astrid Sterk zei

Ik vind dat Jacob Vis de Meesterprijs verdient. Vis heeft vele intrigerende thrillers geschreven met een maatschappelijk vooruitziende blik. Het ontvangen van de Meesterprijs geeft hem de erkenning die hij verdient.