28 april 2007

David Baldacci - Onder druk (2000)

Ondermaatse prestatie




(Door Peter Kuijt)

Dezer dagen spoort de radio met enige regelmaat de luisteraar aan om de nieuwste thriller van David Baldacci te kopen. In reclamespotjes hoor je piepende banden en iemand die hard wegloopt. Maar zo spannend als de commercial het allemaal doet voorkomen, zo dodelijk saai is Onder Druk, de vijfde misdaadroman van de Amerikaanse oud-advocaat.

De schrijver beproeft ook nu weer zijn aloude, bij vorige boeken succesvol gebleken formule: rechtschapen burgers of zij die een misstap hebben begaan, maar het hart op de goede plaats hebben zitten, nemen het op tegen hogere, duistere machten. Het liefst zet hij ook nog een door het lot tot elkaar veroordeeld stel in, dat gaandeweg het avontuur hopeloos verliefd op elkaar wordt.

Baldacci heeft voor Onder Druk een hoop 'goeien' in de aanbieding. Allereerst zijn daar Danny Buchanan en Faith Lockhart, de meest invloedrijke lobbyisten in de politieke slangenkuil van Washington. Vroeger behartigde Buchanan de belangen van olietycoons, de wapenindustrie en sigarettenfabrikanten en verdiende daar een fortuin mee. Maar sinds hij op een exotische vakantie botste op de armoede van de Derde Wereld, trekt hij zich het lot van de verworpenen der aarde aan. Samen met Lockhart strijdt hij voor een ruimer budget voor ontwikkelingslanden. Een lobbyist die Het Licht ziet: hoe ongeloofwaardig ook, Baldacci heeft er geen moeite mee het op te schrijven.

Om zijn nobele doelen te verwezenlijken trekt Buchanan echter te veel registers open. Hij bedient zich van omkooppraktijken, waar CIA-directeur Robert Thornhill lucht van krijgt. Thornhill dwingt Buchanan om vertrouwelijke informatie over hooggeplaatste politici aan hem door te spelen. Lockhart, die vermoedt dat haar collega onder druk wordt gezet, wendt zich voor bijstand tot Brooke Reynolds, een gescheiden FBI-agente, maar getrouwd met haar badge en pistool. Tegen zijn wil wordt ook privédetective Lee Adams bij de allengs ingewikkelder wordende affaire betrokken.

Zoveel rechtschapenen tegen één kwade genius komt de leesbaarheid niet ten goede. Baldacci spendeert vele pagina's om de motieven van de verschillende hoofdrolspelers te duiden en uit te werken. Pas aan het eind komt er met de Chuck Norris-achtige finale eindelijk - en letterlijk - schot in de zaak. Maar voor het zover is, heeft de lezer al heel wat overbodige strapatsen van de personages en een af en toe te klef aangezette romantische uitspatting tot zich moeten nemen.

David Baldacci is onlangs door de Stichting CPNB benaderd om dit jaar het geschenkboekje voor de Maand van het Spannende Boek te schrijven. Een uitgelezen kans voor de auteur om zich te revancheren voor dit ondermaatse Onder Druk. Maar gezien het constante bedenkelijke niveau van de geschenkboekjes in de afgelopen jaren, valt het ergste te vrezen.

David Baldacci - Onder Druk, uitgeverij A.W. Bruna, 310 pag.

Geen opmerkingen: