22 augustus 2021

Wordt verwacht 497 (nieuws, 2021)

Bankier met een onfris netwerk  Vier jaar na zijn overtuigende politieke thriller Alles verloren publiceert financieel journalist Roel Janssen in oktober een nieuwe spannende roman, De witwasser genaamd. Zijn uitgeverij Cargo bestempelt het boek als 'een thriller over witwaspraktijken, politieke infiltratie en een omstreden Italiaans klooster'.

Roel Janssen
toonde zich vorig jaar april nog sceptisch over het uitkomen van een nieuw boek. Alles staat on hold vanwege corona, liet hij in een interview met De Spanningsblog weten.' Voor zover ik lopende afspraken had, zijn die vervallen. Ik ben begonnen aan een nieuw spannend boek, ik weet niet of het zal uitkomen.' Research is lastig, zeker voor onderzoek ter plaatse, ondervond Janssen. 'Voor een deel kunnen Google, Wikipedia en Google Earth dat oplossen, maar ik maak (voor non-fictie) altijd graag gebruik van de Koninklijke Bibliotheek en die is gesloten. Afspraken met informanten zou online kunnen, maar dat haalt het niet bij een persoonlijk gesprek of een bezoek ter plekke.'

Maar De witwasser komt er toch en het belooft weer een actuele thriller te worden. Het verhaal: Rhonda Zander wordt naar Frankrijk gestuurd om onderzoek te doen naar de dood van een Nederlandse bankier en oud-minister. Zijn lichaam werd gevonden in het zwembad van zijn Zuid-Franse villa. De jonge, ambitieuze officier van justitie stuit op steeds meer ongerijmdheden, maar de Franse politie sluit al snel het dossier.

De onverschrokken Zander ontdekt dat de bankier betrokken is bij een instituut dat rechts-radicale jongeren opleidt om te strijden voor het behoud van traditionele Europese waarden. Het Instituut voor het Avondland is gevestigd in een klooster in Italiƫ.

Dan ontmoet Zander Ebbe Wolfswinkel, een advocaat die ook interesse heeft in hetzelfde instituut. Hij werkt als curator aan het faillissement van een bedrijf dat religieuze beelden leverde aan het instituut.

Gedreven door hun onderzoek treffen Zander en Wolfswinkel elkaar in het Italiaanse klooster. Daar ontdekken ze dat het instituut een dekmantel is van een sinister netwerk van geweld en witwasserij met vertakkingen tot in de hoogste kringen.

Roel Janssen (1947) is financieel-economisch journalist, voormalig redacteur van NRC Handelsblad en fervent zeezeiler. In uiteenlopende functies heeft hij de afgelopen dertig jaar verslag gedaan van grote economische gebeurtenissen en financiĆ«le crises. Daarnaast schrijft hij thrillers en werkte hij als scenarist mee aan de serie De fractie. Met zijn thriller De tiende vrouw won Janssen in 2007 De Gouden Strop. Als we goed geteld hebben is De witwasser zijn negende thriller. 

Geen opmerkingen: