21 augustus 2021

Wassen neus (nieuws, 2021)

Ook misdaadauteurs moeten testen voor toegang  Volgende maand houdt de sectie misdaadauteurs van de Auteursbond haar jaarvergadering. Maar omdat corona nog steeds onder ons is, volgt het bestuur de regels voor Testen voor Toegang. En dat schiet bij sommige leden in het verkeerde keelgat.

Op de jaarvergadering van de sectie misdaadauteurs (voorheen het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs, GNM) wordt afscheid genomen van het oude bestuur en worden nieuwe bestuursleden verwelkomd. Daarnaast interviewt schrijfster Joyce Spijker haar collega en oud-voorzitter Peter Römer over de fijne kneepjes van scenario's en thrillers schrijven. En als klap op de vuurpijl is er de uitreiking van de Meesterprijs aan René Appel. De jaarvergadering is op 18 september in Amsterdam. 

In de uitnodiging aan de leden staat dat de sectie misdaadauteurs de regels voor Testen voor Toegang volgt. Dat betekent dat de jaarvergadering een activiteit is waar een coronatoegangsbewijs voor nodig is. Degenen die geen vaccinatiebewijs of herstelbewijs hebben, dienen zich 24 uur voor het evenement te testen op het coronavirus bij een testaanbieder. Met een geldige negatieve testuitslag krijgen ze dan toch toegang.

Theo van Rijn, directeur van uitgeverij LetterRijn, zou best willen komen, maar bedankt nu er voor de jaarvergadering een coronatoegangsbewijs geldt. Dat heeft hij op Twitter laten weten. Hij spreekt van 'medische apartheid'. Hij is niet bang, zegt hij. 'Maar ik wens niet deel te nemen aan testen voor toegang. Het is mijns inziens een wassen neus en bedoeld om mensen min of meer tot vaccineren te dwingen.'

Van Rijn vindt een medestander in schrijfster en 'Moordwijf' Isa Maron, bovendien lid van het bestuur van de sectie misdaadauteurs. Zij schrijft op Twitter: 'Ik ga niet. Ik ben het niet een met het testbeleid. Het zou moeten zijn: of allemaal testen, want gevaccineerden kunnen net zo makkelijk besmet en besmettelijk zijn. Of gewoon opengooien.'

Geen opmerkingen: