19 augustus 2021

Belangrijke bijdrage (nieuws, 2021)

Meesterprijs voor René Appel




René Appel, de godfather van de Nederlandse psychologische thriller, krijgt dit jaar de Meesterprijs van de sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond. De prijs is een eerbetoon aan een thrillerauteur die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het genre in het Nederlands taalgebied. Appel krijgt de prijs overhandigd na de jaarvergadering van de sectie Misdaadauteurs op zaterdag 18 september in Amsterdam.

Appel is de vierde winnaar van de Meesterprijs. Eerdere winnaars zijn Appie Baantjer (2003), Saskia Noort (2013) en Tomas Ross (2018). Toen heette de sectie Misdaadauteurs trouwens nog gewoon Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs. De Meesterprijs wordt niet vaker dan eenmaal in de drie jaar  uitgereikt. 

René Appel (Hoogkarspel, 1945) behoort al meer dan 25 jaar bij de top van de Nederlandse thrillerauteurs. Hij won de Gouden Strop twee keer – met De derde persoon en Zinloos geweld. Volgens zijn website heeft René Appel bijna een kwart miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht in Nederland. Hij heeft ruim dertig spannende boeken op zij naam staan. 

Appel is cum laude gepromoveerd op Nederlands als tweede taal en heeft ook verschillende wetenschappelijke publicaties op zijn naam staan. Van 1994 tot 2003 was hij bijzonder hoogleraar Verwerving en didactiek van het Nederlands als tweede taal.

Sinds 2003 is hij (bijna) fulltime schrijver. Daarnaast was hij voorzitter van de Vereniging van Letterkundigen (van 2004 tot 2008), de beroepsvereniging van schrijvers en vertalers in Nederland. Ook was hij 2010 tot 2014 voorzitter van PEN Nederland, de Nederlandse afdeling van de internationale schrijversorganisatie PEN. Hij is lid van het bestuur van de Stichting Libris Literatuur Prijs.

Appel debuteerde in 1987 met de thriller Handicap. 'In eerste instantie was Handicap een kort verhaal, en toen ik dat af had, bedacht ik dat er voldoende stof was voor een roman. Die ben ik dus gaan schrijven', aldus de schrijver eerder dit jaar in een interview met De Spanningsblog. 'Ik ben ongeveer januari 1985 met de roman begonnen (gewoon met de hand geschreven), midden 1986 was hij af in eerste versie. De tweede uitgever waar ik het manuscript heen stuurde (Bert Bakker) wilde het boek wel publiceren, maar de redacteur vond het einde niet goed. Dat was ik wel met hem eens. En in een 'diep gesprek' met mijn vrouw heb ik toen een ander einde bedacht. The rest is history, is dan het cliché.'

Geen opmerkingen: