12 april 2021

Verkoolde overblijfselen (nieuws, 2021)

Na deel 2 volgt... deel 1  



Vorig jaar verscheen bij uitgeverij Luitingh-Sijthoff de thriller Zwarte zomer van M.W. Craven. Het is het tweede deel in de serie rond rechercheur Washington Poe. Het eerste deel, The Puppet Show, won in 2019 de prestigieuze Gold Dagger. In juni komt dat boek onder de titel Brandoffer uit in Nederlandse vertaling. Veel logischer kunnen we het niet maken. 

'Zo begon het allemaal: Washington Poe op zijn best!', meldt de uitgever nog opgewekt. Maar echt vanzelfsprekend oogt deze volgorde van uitgeven niet. 

Het verhaal dan maar: in het Engelse Lake District blijkt een seriemoordenaar actief. De onverlaat schept er plezier in om mensen levend te verbranden in de prehistorische steencirkels. Hij laat geen sporen na en de politie heeft geen enkele aanwijzing.

Dan ontdekt men dat er in de verkoolde overblijfselen van het derde slachtoffer een naam staat gekerfd: Washington Poe. Tegen wil en dank wordt deze Poe, een afgedankte speurder, gekoppeld aan een briljante maar sociaal onhandige partner: Tilly Bradshaw. Samen ontdekken ze een spoor dat alleen voor Poe’s ogen bestemd is.

Mike W. Craven (1968) groeide op in Newcastle upon Tyne, voordat hij op 16-jarige leeftijd bij het leger ging. In 1995 verliet hij het leger en voltooide hij zijn studie maatschappelijk werk met een specialisatie in criminologie, psychologie en drugsverslaving. In 1999 werd hij reclasseringsambtenaar.  In 2015 publiceerde MW Craven een korte verhalenverzameling en een debuutroman, Born in a Burial Gown, met Avison Fluke, een inspecteur in County Cumbria. Drie jaar later begon hij met The Puppet Show aan een nieuwe serie rond Washington Poe. Craven won met dit boek niet alleen de Gold Dagger Award, hij verkocht ook nog de tv-rechten ervan. Hij is nu fulltime schrijver. 

Geen opmerkingen: