27 oktober 2020

Voor meer toegankelijkheid (nieuws, 2020)

Warempel! Een nieuwe thrillerprijs!  



Het thrillergenre heeft er een nieuwe prijs bij. Velen hadden - ook de initiatiefnemer van De Spanningsblog - gedacht dat de Gouden Strop aan de wilgen zou worden gehangen, maar niets is minder waar. Ook volgend jaar wordt-ie uitgereikt. En niet alleen de bekende Strop en de Schaduwprijs. Aan het prijzencircus wordt nu De Zilveren Strop toegevoegd: de prijs voor het beste spannende korte verhaal. 


Onder de vlag van De Gouden Strop wordt in 2021 voor het eerst De Zilveren Strop uitgereikt voor het beste Nederlandse spannende korte verhaal. Stichting Gouden Strop koesterde al lange tijd een wens om ook voor het spannende korte verhaal een eigen prijs in het leven te roepen, naast De Gouden Strop (voor beste thriller) en de Schaduwprijs (voor beste thrillerdebuut).

Het korte verhaal is een aparte categorie, het schrijven ervan vereist een andere techniek en een ander talent dan het schrijven van een spannend boek. Voorzitter van de Stichting Gouden Strop Charles den Tex: ‘Dit is een belangrijke uitbreiding, met de Zilveren Strop kunnen we de toegankelijkheid en de aantrekkelijkheid van de misdaadliteratuur nog verder vergroten.’

De Zilveren Strop Schrijfwedstrijd is open voor ervaren en minder ervaren schrijvers van spannende korte verhalen van maximaal 7.500 woorden. De hoofdprijs bedraagt 500 euro en de vijf beste verhalen worden gebundeld in een e-book, dat op de site van lezersplatform Hebban.nl gedownload kan worden. 

De eindjury is begin 2021 bekend. De inzendtermijn start op 1 februari a.s. In juni 2021 worden de winnaars van De Gouden Strop, De Zilveren Strop en De Schaduwprijs bekendgemaakt. Om kandidaat-deelnemers aan te moedigen wordt in januari een kort verhaal van drievoudig Gouden Strop-winnaar Tomas Ross gepubliceerd.  

Voor de winnaar van De Zilveren Strop is naast een hoofdprijs van 500 euro (inclusief publicatievergoeding) ook een goodiebag en een publicatie in ebundel weggelegd. Voor de vier runners up staat een bedrag van 50 euro (publicatievergoeding) klaar. Het verhaal moet in correct Nederlands zijn geschreven, nieuw (uiteraard) en nog niet eerder ergens gepubliceerd (online of in print). Iedereen met een verhaal dat aan deze voorwaarden voldoet, kan meedoen. Er is wel een inschrijfgeld van 10 euro per verhaal als voorwaarde gesteld.

Meer informatie op: www.hebban.nl/zilveren-strop 


Geen opmerkingen: