24 oktober 2020

Robert Harris - V2 ( 2020)

Brein achter V2 is ook een good guy  



(Door Hans Knegtmans)

De thriller V2 heeft twee hoofdpersonen. Dat gebeurt wel vaker. Wat het bijzonder maakt, is dat de twee personages elkaar niet kennen. Ze weten zelfs niet van elkaars bestaan. Pas vijf bladzijden voor het eind ontmoeten ze elkaar. Dat lijkt misschien wat geforceerd, maar ster-auteur Robert Harris heeft er geen moeite mee. De lezer evenmin, al is het even wennen aan deze constructie. Het ene hoofdstuk gaat over persoon A, het volgende over persoon B, enzovoort. Niets aan de hand.

De romanpersonages zijn verzonnen. Op twee na, maar die vervullen geen hoofdrol in het verhaal, en de niet-ingevoerde lezer merkt het verschil niet.

Dr. Rudi Graf, 'technisch verbindingsofficier' bij het Duitse leger, wordt in november 1944 naar de Hollandse kust gestuurd. Graf is het brein achter de beruchte superbommenwerper V2, (een afkorting van Vergeltungswaffen 2) waarmee de Duitsers hoopten Londen van de kaart te kunnen vegen. Uiteindelijk bleek dat te hoog gegrepen, al bracht de eerste V2-aanslag onherstelbare schade en vielen er 160 doden.

De tweede persoon is een buitenstaander, wier leven tot dan toe weliswaar niet onbesproken is - zo heeft ze een relatie met een getrouwde man - maar haar feitelijke rol in de oorlog is van vreedzame aard. Dat Kay Caton-Walsh toch bij de vijandelijkheden betrokken raakt, heeft een praktische reden. Zij heeft een scherp oog voor fotografie en de Engelse geheime dienst beschouwt haar als bruikbare kracht om te ontdekken waar aan de Hollandse kust de lanceerbasis van de gevreesde V2's zich bevindt.

Terug weer naar raketgeleerde Rudi Graf. Die was toch zo fout als maar mogelijk met zijn V2? Ja en nee. Want hij heeft op de eerste rang mogen zien waar de Wehrmacht toe in staat is, en dat laat hem niet onberoerd. Sterker nog, met gevaar voor eigen leven redt hij een Nederlandse verzetsvrouw van arrestatie en executie.

Deze transformatie van slechterik tot good guy vergt wel erg veel van de lezer. Maar afgezien van die ene faux pas maakt de auteur zijn reputatie van intelligent verteller meer dan waar. V2 is een boek dat je met een gerust hart cadeau kunt geven, zelfs aan vrienden die weinig op hebben met spannende boeken.

Robert Harris - V2. Uitgeverij Cargo, 368 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool. 

Geen opmerkingen: