24 oktober 2020

Kleine groep schrijvers (nieuws, 2020)

Michael Robotham wint Gold Dagger  



Michael Robotham heeft de Gold Dagger gewonnen voor zijn thriller Good Girl, Bad Girl. Hij is de eerste Australische schrijver die voor de tweede keer met deze prestigieuze prijs van de Britse Crime Writers' Association aan de haal gaat. 

De in 2018 overleden Peter Temple was - in 2007 - de eerste Australiër die de Gold Dagger won. Robotham won zijn eerste Gold Dagger in 2015, gevolgd door Jane Harper in 2017.

Het bekroonde boek is de eerste in de reeks waarin forensisch psycholoog Cyrus Haven de hoofdrol speelt. Het verscheen in 2019 in Nederlandse vertaling onder de titel Meisje zonder verleden. Het tweede boek in deze serie, Meisje zonder leugens, ligt sinds september in de boekhandel. Hiervoor schreef Robotham een succesvolle reeks over de briljante, met de ziekte van Parkinson kampende psycholoog Joe O' Loughlin.

Robothams veertiende boek begint wanneer er een meisje wordt gevonden in een huis waar zich een afschuwelijk drama heeft afgespeeld. Ze is uitgehongerd en vies, en wil niemand vertellen wie ze is, hoe oud ze is of waar ze vandaan komt. Misschien is ze twaalf, misschien vijftien.

Niemand heeft haar als vermist opgegeven, en ook een DNA-test geeft geen uitsluitsel over haar identiteit. Iemand geeft haar de naam Evie Cormac, en ze krijgt een plaatsje in een gesloten jeugdinstelling.

Zes jaar later claimt Evie dat ze achttien is en klaar om de wijde wereld in te trekken. Psycholoog Cyrus Haven moet bepalen of Evie zelfstandig genoeg is om de instelling te verlaten. Cyrus had zich op alles voorbereid, maar niet op deze fascinerende en gevaarlijke jonge vrouw, die de gave heeft te kunnen zien wie er liegt. En blijkbaar vertelt niemand in haar omgeving de waarheid.

De prijsuitreiking was - vanwege corona - een online evenement. Om half zes 's ochtends Australische tijd zat Robotham al anderhalf uur bloednerveus achter zijn computer. 'Ik zat aan de koffie, terwijl alle andere auteurs aan de whisky of champagne zaten.' Robotham vindt het een grote eer dat hij voor de tweede keer heeft gewonnen. 'Dat is slechts voorbehouden aan een kleine groep schrijvers, onder wie Ruth Rendell en mijn absolute literaire held John le Carré.'

Bron: The Sydney Morning Herald

Geen opmerkingen: