23 oktober 2020

Gesignaleerd 492 (nieuws, 2020)

Lawrence Osborne - Het glazen Koninkrijk  



'Lawrence Osborne doet zeker niet onder voor Graham Greene.' Zegt uitgeverij Prometheus die onlangs zijn nieuwste boek Het glazen Koninkrijk op de markt bracht. En nog meer loftuitingen: Het boek 'is een briljant en verontrustend verhaal over wreedheid en psychologische beïnvloeding. Lawrence Osborne toont zich een meester in sfeer en spanning en betovert de lezer met een blik op het kruispunt van lotsbestemming en menselijke hebzucht.'

Bangkok is het decor van het verhaal. Sarah Mullins is van New York naar de Thaise hoofdstad gevlucht om te verdwijnen. Ze huurt een appartement in het Koninkrijk, een toonbeeld van vergane glorie.

In de bedwelmende hitte van Bangkok raakt Sarah tijdens een vriendinnenavond met poker, drank, roddels en marihuana in de ban van drie mysterieuze expatvrouwen: de Chileense chef-kok Ximena van restaurant De Eiffel; de Britse hotelmanager Nat, die een eigenaardige man en een nog eigenaardiger werkster heeft; en ten slotte is er de verleidelijke Mali, die heeft besloten Sarahs pantser te doorbreken en haar mee te slepen in haar glamourwereld vol duistere spelletjes.

Op het moment dat het leger een staatsgreep pleegt is Sarah getuige van een gruwelijke moord, gevolgd door een aantal geheimzinnige verdwijningen. Het veilige Koninkrijk voelt steeds meer aan als een val. Verbeelding en werkelijkheid beginnen door elkaar te lopen. Wie kan ze nog vertrouwen?

Lawrence Osborne (1958), 'een erfgenaam van Graham Greene', aldus ook al The New York Times, woonde in onder meer Parijs, New York, Mexico, Istanbul en tegenwoordig in Bangkok. In 2018 verscheen zijn roman Schitterende dieren.





Geen opmerkingen: