09 oktober 2020

Niets is zeker (nieuws, 2020)

Stichting Lira is redder-in-Gouden-Stropnood  Wie won dit jaar de Gouden Strop? En wie ging er met de Schaduwprijs aan de haal? Niet meteen gaan googelen, maar graaf eens diep in het geheugen. Lastig, niet? De 2020-editie van deze thrilleronderscheiding ligt bij weinig liefhebbers van het genre in het geheugen verankerd. Gelukkig krijgen deze literaire prijzen volgend jaar nog een kans. En dit allemaal dankzij Stichting Lira. 

Voor de winnaar van de Gouden Strop 2021 ligt een cheque van 10.000 euro klaar. De laureaat van de Schaduwprijs krijgt duizend euro op zijn/haar rekening bijgeschreven. Als de Stichting Lira niet in de buidel had getast zouden de winnaars slechts met een trofee naar huis zijn gegaan. Wellicht was er zelfs geen race om de thrillerprijzen geweest.

'We zijn heel blij met de Stichting Lira, redder in de nood', zegt thrillerauteur Charles den Tex, drievoudig winnaar en voorzitter van de Stichting Gouden Strop. 'De toekomst van de prijs blijft altijd een punt van aandacht.'

'Sponsoring is helaas geen vanzelfsprekendheid meer, alle literaire prijzen hebben daarmee te maken. De Jaarlijkse Literatuurprijs wordt nu gesteund door de Boekenbon en dat is ook al niet een gewoon bedrijf. De Librisprijs is van de Libris boekhandels.'

Het zoeken naar een enthousiaste geldschieter zal blijven doorgaan, stelt Den Tex, die ook blij is met de samenwerking met het AD. 'We hopen dat die nog een tijdje kan blijven. Maar niets is zeker.Ik hoop ook weer op een gewone bekendmaking/uitreiking maar het coronamonster is hardnekkig. We houden rekening met een tweede online-uitreiking.

In mei van dit jaar vond de uitreiking van de Gouden Strop 'vanwege corona' online plaats. Dat gebeurde op de website van het Algemeen Dagblad. De bekendmaking van de winnaar door juryvoorzitter Koen Voskuil was binnen een vloek en een zucht voorbij. Ook voor de komende editie bekleedt de misdaadjournalist van het AD het voorzitterschap. Arno Ruitenbeek (freelance journalist en recensent oa VN’s Detective & Thrillergids) en Rolf Bos (freelance journalist en recensent van Hebban.nl) zitten net als vorig jaar ook weer in de jury. Nieuw zijn de twee juryleden Ellis Gielen ('gepassioneerd thrillerverkoopster' bij boekhandel Stevens in Hoofddorp) en Amber Martensen (‘Stoerste thrillerverkoopster van Nederland 2020’, van boekhandel Thomas in Bergen).

Deze jury zal beide winnaars bepalen, zowel voor het beste spannende boek en voor het beste spannende debuut. De verschijningsperiode van de inzendingen loopt van 1 maart 2020 tot 1 maart 2021. Titels kunnen tot half december dit jaar worden aangemeld. Naar verwachting wordt in week 19 (omstreeks 10 mei) de shortlist van de Gouden Strop bekendgemaakt – de Schaduwprijs kent geen shortlist. In week 23 (rond 7 juni) volgt de bekendmaking van de winnaars van de Gouden Strop en Schaduwprijs. Of dat met een live-evenement zal zijn of niet is vooralsnog niet zeker. Er wordt op twee uitreik-scenario’s gebroed.

Kijk voor de winnaars van de Gouden Strop en de Schaduwprijs 2020 op de website van de Nederlandse Thrillerprijs. 

Geen opmerkingen: