28 januari 2011

Haat en Nijd, deel 18 (nieuws, 2011)

'KUSSEN, STIEG'

Stieg Larsson schreef enkele dagen voor zijn dood nog een liefdevolle brief naar zijn broer Joakim (foto). Dit heeft de familie van de Zweedse thrillerschrijver deze week bekendgemaakt. Joakim Larsson heeft een e-mail vrijgegeven om aan te tonen dat de broers hartelijke betrekkingen onderhielden. Met deze verklaring wil de familie bewijzen dat zij het recht heeft om de miljoenenerfenis van Stieg Larsson te beheren.

Larssons bloedverwanten zijn in een bittere juridische strijd verwikkeld met Eva Gabrielsson, die 32 jaar lang de vriendin van Stieg was. Gabrielsson beweert dat de auteur van onder andere Mannen die vrouwen haten vervreemd is geraakt van zijn familie en dat zij daarom diens literaire nalatenschap zou moeten behartigen. Larsson overleed op 9 november 2004 op 50-jarige leeftijd, net voordat zijn 'Millenniumtrilogie' zou worden gepubliceed. Omdat Larsson en Gabrielsson niet getrouwd waren, kreeg de familie automatisch de erfenis in handen.

Volgens Joakim zou zijn broer hem om op 20 oktober 2004, drie weken voor zijn dood, hem een e-mail hebben gestuurd over de ophanden zijn publicatie van zijn boeken. De mail was joviaal van toon: ,,Tja, wat kan ik er van zeggen? Iedereen, van uitgever tot lezer, is ervan overtuigd dat dit een bestseller zal worden'', aldus Stieg. De schrijver maakte grapjes over het fortuin dat hij zou vergaren door de verkoop en deals met andere uitgevers. ,,Mijn mailbox lijkt steeds meer op het rijtje geldstukken op zo'n gokkast.'' En hij voegt eraan toe: ,,Opgepast, Henning Mankell!'' De mail eindigt met 'Kussen, Stieg' en een uitnodiging van de schrijver aan zijn broer om hem gauw te komen bezoeken in Stockholm.

Gabrielsson bracht onlangs haar memoires uit, waarin ze de beschuldigingen aan het adres van Stiegs familie herhaalt. Volgens haar ligt vrouwenhaat ten grondslag aan de campagne tegen haar. ,,Degene die dit doen, zijn mannen.'' Joakim Larsson bestempelt haar memoires als een boek 'vol leugens en misleidende verklaringen'.

(Bron: The Daily Telegraph)

2 opmerkingen:

Guido Huisintveld zei

Ziezo.
En dan nu even een weekje géén "nieuws" over Stieg Larsson...

Peter Kuijt zei

Ik geef geen honderd procent garantie...