14 april 2007

Paul Goeken - Spaanse furie (2007)

Een Baskisch cryptogram




(Door Peter Kuijt)

Sinds 2002 levert Paul Goeken (1962) met de regelmaat van een nauwkeurig afgestelde duikerklok kloeke, internationaal georiënteerde thrillers af. Of het om aanvallen van scholen hamerhaaien gaat, een Marokkaans terroristennetwerk of aanslagen op imams, de op Gran Canaria woonachtige Goeken draait er zijn hand niet voor om. Dat is nog eens wat anders dan policiers over een ontvoering in Wijk bij Duurstede of een moord op een schuinsmarcheerder in het Gooi.

In zijn vijfde thriller, Spaanse Furie, doopt Goeken zijn schrijverspen in een Baskisch wespennest. Nueve, de elite-eenheid van de Spaanse geheime dienst, moet aan de bak als een onbekende groepering uit 'Euskal Herria' eist dat zeven provincies in Spaans en Frans Baskenland autonoom worden. Zo niet, dan zal Spanje worden getroffen door een reeks aanslagen.

De eis komt op een wel heel ongelegen moment: andere Baskische bewegingen zijn juist actief op weg naar een duurzame vrede met Spanje. De onbekende groepering houdt woord: binnen enkele dagen wordt een Duits jongetje in het zeewater bij Benidorm doodgeschoten. Vervolgens leggen twee duikers het loodje en scoort een scherpschutter een voltreffer tijdens een vredesmars.

Voer genoeg voor een snelle en adembenemende thriller. Ware het niet dat Goekens barokke stijl opmerkelijk veel roet in het eten gooit. Zit je net lekker in het verhaal, wordt de vaart eruit gehaald door allerlei niet ter zake doende abstractheden over bijvoorbeeld een niet werkende airco en ingewikkeld verwoorde filosofische beschouwingen van de schrijver over de wereld in het algemeen en de situatie in Baskenland in het bijzonder.

Het is alsof hij met de ene hand tikt en met zijn andere hand aan een kroonluchter hangt. Waarom heeft er geen redacteur ingegrepen bij kronkelzinnen als Omdat ze de stroom geestelijke input had drooggelegd was ze één met haar gedachten? Ook laat Goeken bijna alle hoofdrolspelers, als ze het even niet meer zien zitten, tegen zichzelf praten en zichzelf een standje geven, wat op den duur flink op de lachspieren werkt. Een strakkere begeleiding had van dit Baskisch cryptogram een echt razende thriller kunnen maken.

Paul Goeken - Spaanse Furie. Uitgeverij A.W. Bruna, 334 pag.

Geen opmerkingen: