15 juli 2017

Vinger aan de Strop (nieuws, 2017)

Het was óf bekendmaking bij RTL óf de prijs per post laten bezorgen


Een alternatief voor de uitreiking van de Gouden Strop bij RTL Late Night was er niet. Het was kiezen voor de bekendmaking in het programma van Humberto Tan of de prijs per post bij de winnaar thuis laten bezorgen. Dat schrijft voorzitter Peter Römer in een brief aan de leden van het Genootschap van Nederlandse Misdaadauteurs.

Na de uitreiking van de Gouden Strop op 8 juni, die in het RTL-programma nog geen tien minuten in beslag nam, is er onder de leden, en ook onder niet-leden, commotie ontstaan over de wijze waarop de uitreiking plaatsvond. Er werd gesproken van een tenenkrommende uitzending en de vraag werd gesteld of dit nu echt niet anders kon. Bestsellerschrijfster Saskia Noort kondigde van de weeromstuit aan een eigen thrillerprijs in het leven te roepen.

Peter Römer stelt dat 'de uitzending niet het pareltje is geworden dat ons allen voor ogen stond. In de voorbereiding is niet alles zo verlopen als wij hadden gehoopt.' Maar het bestuur van het GNM werd nu eenmaal voor een voldongen feit gesteld, aldus de voorzitter. 'Begin dit jaar werd het nieuwe bestuur geconfronteerd met het feit dat er bij de CPNB geen geld meer was voor een Avond van het Spannende Boek. Nadat de vorige twee edities al in afgeslankte vorm hadden plaatsgevonden (geen grote feesten meer met pers en publiek in de Melkweg of Felix Meritis) was het geld nu op.'

De organisatie en uitreiking van de Gouden Strop én de Schaduwprijs voor debutanten is sinds begin 2012 in handen van de CPNB.  'De Gouden Strop en de Schaduwprijs zijn al jaren kind aan huis bij de CPNB en we zijn dan ook enorm blij deze mooie prijzen in onze familie te mogen verwelkomen', zei CPNB-directeur Eppo van Nispen tot Sevenaer destijds in een verklaring. 'Dit is de volgende logische stap in een steeds inniger wordende samenwerking', meldde Willem Asman, toenmalig voorzitter van het GNM.

Niet lang daarna paste de CPNB het reglement zodanig aan dat uitgevers die boeken wilden aanmelden voor de thrillerprijzen per titel 160 euro moesten ophoesten. Bovendien werd de uitgever van het winnende boek verplicht 1.600 euro af te dragen voor promotie. De CPNB was vijf jaar geleden zo'n 30.000 euro kwijt aan de prijzen, de vergoedingen voor de juryleden, het secretariaat en overige kosten. Het is niet bekend wat de Strop en de Schaduwprijs dit jaar hebben gekost.

Het nieuwe reglement leidde al snel tot gênante situaties bij vooral de kleinere uitgevers, bleek bij navraag. Elke euro is er een, dus bekeken de uitgevers welke thrillers volgens hen de meeste kans op de shortlist maakten. Zij gingen als het ware op de stoel van de jury zitten. Zo vielen chicklitachtige thrillers af bij de ene uitgever, terwijl de andere uitgever niet eens durfde te melden welke boeken wel ingezonden waren uit angst 'afgevallen' auteurs tegen het hoofd te stoten. Grote uitgeefhuizen meldden daarentegen 'zonder enige terughoudendheid' thrillers te hebben aangemeld. Of dat in de editie van 2017 ook het geval was, is niet duidelijk. De CPNB weigerde de groslijst van alle ingezonden boeken vrij te geven.

Volgens Römer is het aan het eigen initiatief van het GNM te danken dat de uitreiking op televisie plaatsvond. 'Een initiatief dat overigens van harte door de CPNB werd ondersteund. (...) Het alternatief was geweest dat wij de prijzen per post bij de prijswinnaars thuis hadden moeten laten bezorgen.' Wat de financiële overwegingen van de boekpromotor waren om geen Avond van het Spannende Boek meer te organiseren, laat Römer graag aan de CPNB over. 'Daar gaan wij nu eenmaal niet over.'

De GNM-voorzitter stelt dat het de bedoeling van het bestuur is om 'op dit pad' voort te gaan. 'In gesprek gaan met de CPNB en RTL om lering te trekken uit de afgelopen uitzending en te kijken of we dit bij een eventuele volgende editie niet wat anders en aansprekender kunnen aanpakken.'

Het genootschap zal ook de zoektocht naar een geschikte sponsor 'met nieuwe energie ter hand nemen' en verzoekt de leden zich hierover uit te spreken. 'In de reacties na de bewuste uitzending werden de leden (door leden) opgeroepen om te komen met suggesties. Een oproep die wij van harte ondersteunen. Kom met plannen en ideeën, val ons vooral lastig met nieuwe initiatieven. Denk met ons mee.' Thrillerauteur Jacob Vis had al op eigen initiatief een notitie met voorstellen en ideeën voor een nieuwe opzet van de Gouden Strop naar het bestuur gemaild. Die notitie ontbrak bij de brief van het GNM-bestuur aan de leden.

2 opmerkingen:

Unknown zei

Jammer dat het voorstel van Vis niet werd meegestuurd, want het is een zeer goed bedacht en beslist haalbaar initiatief dat ik van harte ondersteun. Ik hoop dat het GNM hiermee aan de slag gaat en vooral dat men dit bekend maakt, zodat het gaat leven bij de leden. Nu ophouden met politiek correcte reacties op de kritiek, wat mij betreft. De uitreiking van de prijs op televisie is een mooie stap naar de aandacht vestigen op het thrillergenre, mits zo'n uitzending body heeft. Het idee van Vis is gericht op de hele procedure van inzending en beoordeling en ik ben ervan overtuigd dat daar nog veel te halen valt. Het is voor mij duidelijk dat de goede ideeën voor ontwikkeling en handhaving van deze prijs van de thrillerschrijvers moeten komen, want wij vormen het genootschap voor misdaadauteurs, zelfs al hebben we geen eigen boekenbal en geen jaarfeest meer. Reden temeer om de prijs van het jaar de allure te geven die hij verdient.

Remko Meddeler zei

Het CPNB laat zich niet in de kaarten kijken. Dat is jammer, maar voorstelbaar. Van hen valt weinig te verwachten - zelfs niet als Eppo straks de slimste mens blijkt te zijn - buiten het steunen van een GNM-plan om. Het GNM is dus aan zet, met hulp van de creatieve geesten van haar leden (en ex-leden, en niet-leden?). Want inderdaad, Loes, dit mooie genre verdient een mooie prijs.