28 december 2009

Judy Lohman - Project Eva (2009)


Te breed uitgesponnen rehabilitatie


(Door Peter Kuijt)

'Spannende, semi-autobiografische roman over intriges en machtsmisbruik in het bedrijfsleven', meldt de achterflap van Project Eva, de eerste roman van Judy Lohman. Achter dit pseudoniem gaat het schrijversechtpaar Junte de Savornin Lohman (1947) en Diety Oppedijk (1959) schuil.

Vooral dat 'semi-autobiografische' maakt nieuwsgierig. En wie even doorgoogelt, stuit op blogs en krantenberichten over een van de twee auteurs waarin termen als 'vertrouwenscrisis', 'slepend conflict', 'strafontslag' en 'afvloeiingsregeling' voorkomen.

De Savornin Lohman was werkzaam als organisatieadviseur in het bedrijfsleven en stond als directeur veertien jaar lang aan het roer van het Reumafonds. Oppedijk leidde tot begin 2007 de Meergroep, een re-integratiebedrijf in de IJmond. Als ze niet door Europa reizen met een omgebouwde vrachtwagen, doen beiden thans hun plicht als trouwambtenaar van de gemeente Haarlem.

Het treiteren van mensen op de werkplek staat centraal in deze roman en het lijkt aannemelijk dat de auteurs zich eerder vereenzelvigen met het slachtoffer Eva Berger dan met de meerdere kwade geniƫn in het boek. Wellicht moet de roman dienen als een vorm van rehabilitatie voor een van de twee. Maar het is dan wel een te breed uitgesponnen eerherstel.

Hoofdpersoon Eva Berger, directeur van een succesvol energiebedrijf, wordt van de ene op de andere dag het functioneren onmogelijk gemaakt. Ze krijgt te maken met een nieuwe bestuursvoorzitter, de kersverse en onervaren wethouder Mineta Dusa, die vanaf dag een haar het leven zuur maakt. Dusa zaagt fanatiek de poten onder Bergers stoel vandaan. De arme directeur moet insinuaties, spreekverboden en leugens slikken. Personeelsleden worden tegen haar opgehitst en te langen leste moet ze ook nog haar trofee voor Manager van het Jaar inleveren.

Geestelijk uitgewoond biedt Berger uiteindelijk haar ontslag aan. Maar daarmee is de malheur niet voorbij. De in haar plaats aangestelde interimmanager Wulfgang Hellerman, het liefje van Dusa, maakt van het tot de grond toe afbranden van Berger een persoonlijk project. Haar huwelijk komt onder druk te staan en er wordt beslag gelegd op huis en inboedel. Maar dat Berger op een goede dag niet langer met zich laat sollen, meldt de achterflap al: 'Ze laat zich niet verslaan!' Weg verrassing.

Eva Berger krijgt bijna een boek lang emmers met stront over zich leeggekieperd en dat is eigenlijk de makke van Project Eva. Het onheil gaat zo lang door, dat het bijna ongeloofwaardig wordt dat een capabele vrouw die een bedrijf succesvol weet te leiden zich daar niet tegen weet te verweren. Onverwachte verhaalwendingen blijven uit, want zoals achterop het boek wordt beloofd recht Berger uiteindelijk de rug. Een strakkere begeleiding door een redacteur had kunnen leiden tot een meer compacte, snellere roman. Die redacteur had meteen Judy Lohman voor enkele fouten kunnen behoeden. Uitglijders als 'kleurenpallet', 'op de keeper beschouwd' en 'op de mouw spelt' kunnen namelijk echt niet.

Judy Lohman - Project Eva. Uitgeverij Archipel, 347 pag.

3 opmerkingen:

Anoniem zei

Deze recensie gaat voorbij aan het feit dat Project Eva een zeer spannend en uitstekend geschreven boek is, dat je in een adem uitleest. Autobiografisch of niet, het boek staat dicht bij de onluisterende werkelijkheid van machtsmisbruik in de politiek. Ik wacht met spanning op de volgende roman van Judy Lohman en wens een ieder veel plezier met dit boek. Henk-Jan Wessel

Unknown zei

De Nicci French van Nederland!
Iedereen die in het zakenleven/politiek heeft gewerkt heeft deze vorm van machtsmisbruik gezien of meegemaakt.
Kan niet wachten op het volgende boek!
Een absolute aanrader, plan het in, want je legt het Project Eva niet meer neer.

Sylvia & Thijs Riechelmann

Judy Lohman zei

Op de blog wordt ten onrechte melding gemaakt van strafontslag. In februari 2008 heeft de rechter Diety Oppedijk volledig in het gelijk gesteld, waardoor het eerder verleende eervolle ontslag weer is bekrachtigd. Tijdens de zitting heeft de rechter haar voormalige werkgever bovendien een stevige reprimande gegeven.
Het boek is overigens niet geschreven als een oorvijg of als rehabilitatie. Dat heeft de rechter wel gedaan.
Schrijversechtpaar Judy Lohman,
5 juli 2010