14 maart 2014

Terugval (nieuws, 2014)

FORS MINDER INZENDINGEN VOOR GOUDEN STROP

Er zijn dit jaar veel minder thrillers ingezonden voor deelname aan de Gouden Strop 2014, de prijs voor de beste misdaadroman. Waren er vorig jaar nog 106 boeken in de race voor de beste thrillerprijs, dit jaar zijn dat er volgens de CPNB 'slechts' 89. En daarmee is het aantal thrillers dat meedingt, terug op het niveau van 2010. Toen boog de jury zich over 87 spannende boeken. Het recordaantal inzendingen was in 2011 met 111 thrillers, een jaar later waren het er 98.

Een verklaring voor de terugval in het aantal inzendingen geeft de CPNB niet. Het kan zijn dat de malaise in de branche ertoe geleid heeft dat uitgevers minder thrillers op de markt hebben gebracht. Wellicht speelt ook de recente aanpassing van het reglement van de Gouden Strop een rol. De CPNB heeft bepaald dat uitgevers voor elke in te zenden misdaadroman een bijdrage van 160 euro moeten ophoesten. En de uitgever van het winnende boek dient ook nog eens 1600 euro 'voor promotiedoeleinden' te betalen. Schrijfster Loes den Hollander liet daarop weten haar boeken niet meer te zullen inzenden. 

Het bestuur van De Diamanten Kogel, de Vlaamse evenknie van de Gouden Strop, vindt dat de nieuwe reglementen geen schoonheidsprijs verdienen. Volgens juryvoorzitter Henri-Floris Jespers is het risico aanwezig dat uitgevers worden gedwongen op de stoel van de jury te gaan zitten en alvast een selectie gaan maken. ,,Wij zijn onafhankelijk, blijven onafhankelijk en laten ons niet verleiden door de verlokkelijke waan van de dag'', liet Jespers onlangs weten. ,,De Nederlandse toestanden zullen bij ons nooit navolging krijgen.''

Of het nieuwe Strop-reglement uitgevers heeft doen besluiten van deelname af te zien dan wel minder titels in te zenden, is niet bekend. De CPNB weigert namelijk de lijst met 89 titels 'te communiceren'. De vraag of hier een zwaarwegend argument aan ten grondslag ligt, wordt niet beantwoord. Wel laat de boekpromotor weten dat er dit jaar meer inzendingen zijn voor de Schaduwprijs, het beste thrillerdebuut. Het aantal titels schommelt meestal rond de twaalf. In 2013 waren het er dertien, dit jaar twintig.

Eind maart wordt de longlist van maximaal twaalf titels voor de Gouden Strop bekendgemaakt. Op 9 mei volgt publicatie van de shortlist. Televisiepresentator Jaap Jongbloed maakt als juryvoorzitter op donderdag 29 mei de winnaar van de Gouden Strop bekend. Dat gebeurt in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam.  

1 opmerking:

Rikkesoft zei

Na het verdwijnen van de vrijblijvendheid komt er nu ook een einde aan de transparantie.