27 januari 2010

Dezelfde kijk op zaken (nieuws, 2010)

GROEIENDE TWIJFELS OVER MILLENNIUMTRILOGIE

Ruim vijf jaar na de dood van de Zweedse schrijver Stieg Larsson lopen de gemoederen in zijn geboorteland steeds hoger op. De afgelopen dagen is er twijfel gezaaid over de vraag wie de Millenniumtrilogie heeft geschreven. Was het Stieg Larsson of was het zijn vriendin Eva Gabrielsson, die miljoenen aan erfenis misliep nadat deze aan Stiegs vader en broer werd toebedeeld?

Aan uitgever en journalist Kurdo Baksi, destijds vriend van Larsson, de twijfelachtige eer om kanttekeningen te zetten bij het oeuvre van de schrijver. Baksi had een biografie over Larsson afgerond en vertelde op tv over zijn boek. Stieg Larsson was eigenlijk maar een middelmatig journalist, zei hij.

Op Baksi's uitspraken volgde een golf van protesten. En niet in de laatste plaats van Eva Gabrielsson, de architecte met wie Larsson dertig jaar samenwoonde. Het liefst zou ze Baksi wegens laster aanklagen, wat niet kan, omdat de twee niet getrouwd waren. Om die reden loopt Gabrielsson ook de erfenis mis, alleen al aan royalty's voor de boeken een slordige dertien miljoen euro.

Een oud-collega van Larsson viel biograaf Baksi echter bij. Anders Hellberg werkte in de jaren 70 en 80 bij het Zweedse persbureau TT (vergelijkbaar met het ANP in ons land). Als eindredacteur moest hij de stukken van Stieg Larsson vaak redigeren. Volgens Hellberg waren diens artikelen nauwelijks leesbaar. ,,Ik zeg dat niet om een begaafde man af te branden. Maar schrijven kon hij echt niet.'' Hellberg is er daarom van overtuigd dat Larsson de research voor de Millenniumtrilogie deed en dat hij het schrijven voor een groot deel aan Gabrielsson overliet. ,,Geen ongewone verdeling bij bekende schrijversechtparen'', aldus Hellberg.

Eva Gabrielsson heeft zich tot dusver cryptisch over de zaak uitgelaten. Ze erkent dat ze de boeken samen hebben geschreven: ,,Ik deed meer dan alleen de tekst corrigeren. We waren al 32 jaar samen, kregen dezelfde manier van praten, dezelfde kijk op zaken. Ik kan daarom niet zeggen wat van Stieg is en wat van mij komt.'' Nieuwe onthullingen worden in april verwacht, wanneer Gabrielsson met haar eigen biografie over het leven met haar ex-partner komt.

(Bron: De Telegraaf, op de foto Eva Gabrielsson en Stieg Larsson)

Geen opmerkingen: