12 juni 2021

Gesignaleerd 512 (nieuws, 2021)

Jos Pierreux - Russische poppetjes




Bij Uitgeverij Vrijdag is 10 juni een nieuwe thriller van Jos Pierreux verschenen. In Russische poppetjes vindt in Knokke een reeks verdachte voorvallen plaats. Is dit allemaal toeval of speelt hier iets groters? 

Een pandemie kondigt zich aan, het land stevent af op een lockdown. In die almaar benauwendere sfeer is het voor de politie van Knokke moeilijk werken. Een bejaarde, die flink toegetakeld op een bankje wordt aangetroffen, beweert dat hij is gevallen terwijl nogal wat verwondingen op mishandeling wijzen.

Het blijkt slechts het eerste dubieuze voorval te zijn in een lange reeks. Een afrekening, een autodiefstal en een hoogoplopend dispuut tussen een huurder en een eigenaar...

Het is niet altijd duidelijk wat een misdaad is en wat niet. Maar waarom zou een slachtoffer liegen en waarom worden misdrijven niet aangegeven en aanklachten ingetrokken? Toeval? Of is hier meer aan de hand?

Inspecteur Luk Borré breekt er zich het hoofd over. Tijdens het onderzoek wordt de inspecteur bijgestaan door een ambitieuze nieuweling. Die heeft zo zijn eigen problemen.

Jos Pierreux (1957) was eerst bouwhandelaar, nu professioneel misdaadauteur. De meeste van zijn verhalen, met inspecteur Luk Borré vaak in een hoofdrol, spelen zich in de badstad Knokke af. Hij werd driemaal genomineerd voor de Hercule Poirotprijs en schreef onder meer een Witse-verhaal.

In 2018 won Pierreux met Niets erger dan spijt de Hercule Poirotprijs. De jury noemde het een 'tour de force'. In de zomer van 2019 verscheen al weer een nieuw verhaal van inspecteur Borré met de titel Rot fruit, in 2020 gevolgd door Het tweede skelet.

Geen opmerkingen: