19 januari 2021

Geen reet (column, 2021)


Boekwinkel  


(Door Peter de Zwaan) 

De actie Ik steun mijn boekhandel, wat leek die sympathiek. Tot ik erover na ging denken. O, ja? Hoe sympathiek is die actie dan wel? Nou, ze houdt boekwinkels in stand en ik zie liever een boekwinkel dan een nagelsalon. Veel liever, heel erg veel liever. Wat mij betreft mogen boekwinkels bestaan, gedijen, uitbreiden en overheersen in het straatbeeld.

Duidelijk zover? Mooi, dat scheelt een sloot aan mailtjes.

Maar nu waar het even om draait: hebben we er iets aan, aan die florerende boekwinkels? Daar valt over te somberen. Als je tot het handjevol schrijvers behoort van wie stapels boeken dicht bij de kassa liggen heb je er veel aan: voor je het weet, koop je een huis op Ibiza en mag je in een talkshow.

Maar al die andere schrijvers, die 98,7 procent die geen bestsellers produceren, schieten die op met boekwinkels?

Ik zal die vraag beantwoorden op zeer parlementaire wijze: geen reet.

Hun boeken liggen niet bij de kassa en ze staan niet op de planken. Ze komen er ook niet.

Voorbeeld?

Het beste dat er is: mezelf.

Ik heb het lang geheim weten te houden, maar de boekwinkels zijn erachter gekomen dat ik niet langer een jonge meid ben. Het is tragisch, maar de tijd eiste zijn tol: ik ben boven de vijftig, dus stokoud.

Hier en daar is een boekwinkel waar mijn misdaadromans liggen, maar als ik in een aanval van trots het prachtboek ‘Het hoofd van Little Levy’ nog eens wil bekijken dan moet ik, geloof ik, naar Almere en dat ligt net niet naast de deur. Bol.com is een stuk dichterbij.

De jeugdboeken die ik zelf uitgeef, bied ik niet eens meer aan de boekhandel aan, net zo min als aan de bibliotheken. Ik doe het meeste zelf en Bol doet de rest. Dat vraagt wat aan activiteiten op het gebied van reclame, maar daar is Facebook goed voor. Bol wil geld voor zijn diensten, maar het is minder dan de 40 procent die de boekhandel wil en daar is 42 procent al niet ongewoon meer.

Die procenten verdien ik als ik zelf verkoop. Dus schuif ik vrijwel elke dag boeken in enveloppen en denk ik: weer 40 procent verdiend, het gaat lekker zo.

Begrijp me goed, ik hou nog steeds van boekwinkels en ik snap dat ze niet van iedere schrijver boeken in voorraad kunnen hebben, maar als ze je boeken niet hebben, is er ook niet veel reden ze te steunen met een actie.

Wat de actie wel oplevert is dat ik bij iedere auteur die steun geeft nu denk: hij/zij verkoopt goed, of hij/zij heeft niet nagedacht.

Deze column is ook te lezen op www.peterdezwaan.nl

Geen opmerkingen: