05 december 2019

Vreemde situatie (nieuws, 2019)

VN-scherprechters in jury Gouden Strop



De jury van de Gouden Strop 2020 kent een forse vertegenwoordiging van recensenten van de ooit roemruchte en azijnzure VN's Detective & Thrillergids. Het gaat om de freelance critici Anne Versloot en Arno Ruitenbeek. Overigens velt deze jury niet alleen een oordeel over het beste spannende Nederlandstalige boek, ook kiest dit vijfkoppige college de winnaar van de Schaduwprijs voor het beste spannende debuut. 

Dit heeft de Stichting Lira, die voor komend jaar de sponsoring doet van de prijzen (nadat geldschieter BookSpot zich plotseling terugtrok), vandaag bekendgemaakt. Het geldbedrag voor de winnaar van de Gouden Strop wordt komend jaar gehalveerd naar 10.000 euro.

De Gouden Strop neemt afscheid van tv-presentatrice Anniko van Santen die drie achtereenvolgende edities als juryvoorzitter optrad. Haar plaats wordt ingenomen door Koen Voskuil (verslaggever en misdaadjournalist AD, (co)auteur van onder meer Maffiaparadijs). De overige juryleden zijn Petra Rijkelijkhuizen (Accountmanager e-Books bij de KB en voormalig uitgever) en Rolf Bos (freelance journalist en recensent van onder andere Hebban.nl). Van Arno Ruitenbeek zijn op De Spanningsblog recensies te lezen.

Met ingang van dit jaar is er geen aparte jury meer voor de Schaduwprijs. Daarmee wordt een einde gemaakt aan de vreemde situatie dat debuten door twee verschillende jury’s worden beoordeeld. Het is niet duidelijk of met invoering van deze regel het dan zo goed als onmogelijk wordt om als debutant de Strop te winnen. 

Voorheen werd nog een longlist van de Gouden Strop bekendgemaakt. Daar wordt nu vanaf  gezien. Op 28 april 2020 wordt zowel de shortlist Gouden Strop als die van de Schaduwprijs vrijgegeven. De prijzen worden een kleine maand later, op 19 mei, uitgereikt. 

Geen opmerkingen: