14 december 2019

Peter de Zwaan - Lenny The Giant (2019)

Levende bowlingbal 



(Door Peter Kuijt)

Zes jaar na De loverman, een misdaadroman over de omstreden neuroloog Ernst Jansen Steur, is er weer een nieuwe thriller van Peter de Zwaan verschenen. In Lenny The Giant keert de ‘loner’ Jeff Meeks terug.

Meeks lijkt een beetje op de boomlange Jack Reacher, held in inmiddels tientallen thrillers van succesauteur Lee Child. Evenals Reacher trekt Meeks in zijn eentje door de VS. Een einzelgänger, op de vlucht voor zijn eigen verleden.

In dit avontuur heeft hij vriendschap gesloten met een koppel dat verknocht is aan elkaar: Little Levy en Lenny The Giant. De eerste is even lang als Meeks en weegt 130 kilo, de tweede is zijn vrouw, 1,17 meter lang. Samen verdienen ze hun geld met dwergbowlen: Levy werpt zijn stevig ingepakte eega over een baan en probeert kegels omver te krijgen. Meeks zorgt ervoor dat viespeuken met hun grijpgrage handjes van de kleine vrouw afblijven.

Op zijn eerste klus als lijfwacht van een vastgoedman wordt Meeks neergeschoten. Hij herstelt, maar krijgt daarna van potige kerels te horen dat hij zich nergens mee mag bemoeien. Samen met Levy en Lenny probeert Meeks erachter te komen waar hij zich niet mee mag bemoeien. Ze reizen onder meer naar Hawaii waar ze onder handen worden genomen door meer dan gespierde vrouwen.

Meer nog dan in de vorige vijf Meeks-thrillers heeft De Zwaan oog voor de zelfkant van de Amerikaanse samenleving. Hij verpakt dat in een sterk verhaal vol snelle dialogen, rauwe humor, opmerkelijke personages en scènes met stevig geweld. Zo maakt hij aannemelijk dat een ovenwant met schuurpapier behoorlijk veel pijn kan doen.

Peter de Zwaan - Lenny The Giant. Uitgeverij Ellessy Crime, 297 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD.

Geen opmerkingen: