10 november 2019

Opvallend relevant (nieuws, 2019)

Ian Rankin brengt oude spionageroman opnieuw uit 



Hij wilde er niets meer mee te maken hebben. De spionagethriller Westwind die hij een kleine dertig jaar geleden publiceerde, vond hij zo slecht dat hij er niet meer aan herinnerd wilde worden. Maar nu blaast de Schotse bestsellerauteur Ian Rankin het boek nieuw leven in nadat een fan hem had verteld dat hij enorm van het boek genoten had.

Cover van de originele Westwind
Nadat hij de eerste versie van het manuscript had voltooid, werd Ian Rankin geadviseerd het zo ingrijpend te wijzigen, dat hij 'het geloof in zijn mogelijkheden verloor'. Hij twijfelde of er wel een toekomst voor hem als schrijver was weggelegd. Van Westwind zijn slechts duizend exemplaren verkocht na de eerste publicatie in 1990.

Rankin heeft de tekst opnieuw bekeken en vernieuwd. De thriller speelt zich af tegen - hoe actueel nu - toenemende spanningen tussen Groot-Brittannië, Europa en de Verenigde Staten. Uitgeverij Orion brengt Westwind op 14 november uit. Het boek is voorzien van een nieuwe introductie door de schrijver, die toegaf dat hij nauwelijks nog herinneringen had aan de thriller, die drie jaar na de eerste inspecteur Rebus-thriller, Knots and Crosses, op de markt kwam.

Volgens uitgeverij Orion is de thriller over spionnen, satellieten en een wereldwijde samenzwering 'opvallend relevant gezien het huidige politieke klimaat'. De schrijver heeft 'verschillende aspecten' van zijn originele manuscript aangepast.

De nieuwe synopsis van Westwind meldt dat de Amerikanen in een streven naar isolationisme hun troepen uit Europa terugtrekkern. Groot-Brittannië bevindt zich in een spagaat wat betreft loyaliteit naar de VS en het Europese vasteland. Dan stort in Amerika een spaceshuttle neer tijdens de landing, slechts één bemanningslid overleeft de crash: de Brit Mike Dreyfuss, die vervolgens wordt belasterd door de Amerikaanse pers en betogers.

In Engeland merkt Martin Hepton, een 'ground control'-technicus, op dat het contact verloren gaat met de meest geavanceerde spionagesatelliet die in Europa is gemaakt. Heptons collega die verdachte zaken vermoedt, meldt zich vervolgens ziek en komt niet meer terug. Maar er staat nog veel meer op het spel dan men kon voorspellen.

Eerder liet Rankin via Twitter weten dat toen hij Westwind herlas hij dacht dat het boek door iemand anders was geschreven. 'Ik kon me er haast niets meer van herinneren.' Tot zijn vreugde constateerde hij dat de karakters tot leven kwamen, de verhaallijn vaart had, de schurken eng waren en de helden geloofwaardig.

Bron: The Scotsman, The Guardian

Geen opmerkingen: