05 november 2019

Inzet en vertrouwen (nieuws, 2019)

Esther Verhoef opnieuw met de mond vol tanden 



Ruim een week geleden stamelde Esther Verhoef een dankwoord in het Stadstheater in Zoetermeer toen ze de Gouden Vleermuis voor haar oeuvre in handen kreeg. 'Een enorme eer', kwam er nog net uit. Vandaag stond ze opnieuw met de mond vol tanden. 

In het programma Koffietijd ontving de Brabantse schrijfster een oorkonde vanwege de verkoop van 200.000 exemplaren van de thriller Lieve mama. Dat geeft je volgens de Stichting CPNB recht op een Gouden Boek. Esther Verhoef reageerde compleet overdonderd. 'Ik kan me geen grotere eer voorstellen.'

Lieve mama verscheen in 2017 bij uitgeverij Prometheus. ‘Dat maar liefst 200.000 Lieve mama’s hun weg hebben gevonden naar de lezers, en nog veel meer mensen mijn boek hebben gelezen en ervan hebben genoten, ik kan me geen grotere eer voorstellen!', aldus Verhoef. 'Ik wil iedereen die aan Lieve mama meegewerkt heeft, mensen van de uitgeverij en de boekhandelaren van harte bedanken voor hun inzet en vertrouwen. En met de gelijknamige serie waarvoor binnenkort de opnames starten en mooie, goed ontvangen vertalingen in Amerika, Engeland, Duitsland en binnenkort ook Zuid-Afrika, hoop ik dat Lieve mama nog een heel lang leven mag hebben. ’

Esther Verhoef (1968) is een van de meest succesvolle schrijvers van Nederland. Van haar thrillers en romans zijn circa 2,4 miljoen exemplaren verkocht. Verhoefs werk is in tal van landen verschenen, waaronder in de Verenigde Staten, Duitsland en Korea, en is meerdere malen genomineerd en bekroond. Ze won onder meer de NS Publieksprijs, De Gouden Strop en vorige week dus de Gouden Vleermuis.

In Lieve mama is verpleegkundige Helen getrouwd met Werner, een succesvol horecaondernemer. Samen hebben ze drie kinderen van dertien, vijftien en zeventien. De achttienjarige Ralf woont nog bij zijn ouders. Zijn leven draait om zijn auto, zijn vrienden en geld verdienen. Hij laat zich meesleuren in een crimineel plan: een overval op de woning van Helen en Werner. Een horrorscenario ontvouwt zich op de bewuste avond. Maar daarmee is de nachtmerrie voor Helen nog maar pas begonnen. 

Sinds 2012 worden, analoog aan het gebruik in de platenindustrie, Gouden, Platina en Diamanten Boeken uitgereikt. Oorkondes worden uitgereikt aan boeken waarvan meer dan respectievelijk 200.000, 350.000 en 500.000 exemplaren zijn verkocht.

Geen opmerkingen: