02 november 2019

Nieuwe vorm (nieuws, 2019)

Lars Kepler herschrijft eersteling 



Tien jaar geleden verscheen Hypnose, het debuut van het Zweedse thrillerechtpaar Lars Kepler. Uitgeverij Cargo viert dat met een volledig herziene uitgave, The Black Edition, die in februari 2020 in de winkel zal liggen.

Hypnose was een instant succes. Het boek van het duo Alexandra en Alexander Ahndoril, zoals Lars Kepler in het echt heet, stond na verschijnen meer dan 75 weken in de Bestseller 60. Van de thriller zijn in Nederland meer dan 200.000 exemplaren verkocht.

Nu heeft Kepler het debuut herschreven, meldt de uitgeverij. 'Alle kennis en ervaring die ze in hun latere schrijversleven hebben opgedaan, zijn gebruikt om ook Hypnose in een nieuwe vorm te gieten.' Het 560 pagina's tellende boek gaat 17,50 euro kosten.

In Hypnose speelt de Finse politie-inspecteur Joona Linna de hoofdrol. De speurder keert ook in de latere thrillers van Kepler terug.

In het boek draait het om Erik Maria Bark, een arts die gespecialiseerd is in de behandeling van acute traumapatiƫnten. Hij hypnotiseert een vijftienjarige, zwaargewonde jongen die in een huis is gevonden waar zijn zusje en moeder zijn afgeslacht, om te weten te komen wat er is gebeurd. Bark, met een verleden als hypnotiseur, breekt zo zijn belofte nooit meer iemand te hypnotiseren. Dat wordt hem, door verschillende personen, niet in dank afgenomen.

De recensent van Het Parool noemde Hypnose destijds 'wat onevenwichtig'. Een andere criticus sprak van breedsprakigheid en een wirwar van verhaallijnen. Het boek is in 34 vertalingen in 38 landen verschenen.

Geen opmerkingen: