31 mei 2019

Politieke aandacht (nieuws, 2019)



Rijkswaterstaat dwarsboomt thrillerpresentatie




De locatie voor de boekpresentatie was zogezegd al 'afgehuurd'. De Maeslantkering in de Nieuwe Waterweg bij Hoek van Holland. Want daar speelt Het Carpa Complot, het thrillerdebuut van Heleen van der Hoven zich af. Maar nu steekt Rijkswaterstaat daar 'om politieke redenen' een stokje voor.


Op 20 juni verschijnt het boek van Heleen van den Hoven. De boeklancering zou plaatsvinden bij de Maeslantkering. Afspraken daarover waren al gemaakt. Maar 'gezien de huidige politieke aandacht voor cybersecurity' vindt Rijkswaterstaat het niet gepast om de stormvloedkering, het in 1997 in gebruik genomen sluitstuk van de Deltawerken, daarvoor open te stellen, zo heeft de uitgever te horen gekregen.

Van der Hoven bestudeerde voor haar boek vele openbare rapporten en schetste daardoor een scenario dat dicht bij de realiteit komt. Zo dichtbij, dat Rijkswaterstaat haar naam er niet aan verbonden wil zien. Het boek maakt de inhoud van het in maart verschenen rapport Digitale dijkverzwaring: cybersecurity en vitale waterwerken voelbaar en zichtbaar.

In Het Carpa Complot worden slimme hackers en computerspecialisten geworven door middel van raadsel en puzzels. Ook de negentienjarige Geus Versluijs laat zich graag uitdagen. Maar hoe verder hij komt, hoe meer hij beseft dat het geen spelletje is. Als hackers een overstroming in Nederland veroorzaken wordt pas goed duidelijk hoe hoog de inzet is.

Dat Rijkswaterstaat besloten heeft een streep door de boekpresentatie te halen, vindt Van der Hoven  jammer. ‘De Maeslantkering is een mooi stuk techniek, dat een belangrijke rol speelt in het boek. Ik vertel niets nieuws, wanneer ik zeg dat er nog veel moet gebeuren om de beveiliging op orde te maken. Men is er al mee begonnen, maar er is meer geld en mankracht nodig.’

De boekpresentatie zal nu plaatsvinden in boekhandel Tomey in Culemborg op 20 juni (15.00–16.30 uur).

Geen opmerkingen: