27 mei 2019

Deon Meyer - Prooi (2019)

Biltong met koriander



(Door Peter Kuijt)


De Zuid-Afrikaanse bestsellerauteur Deon Meyer blijft thrillers van hoog niveau afleveren. Ook zijn nieuwste, Prooi, voldoet weer aan de hooggespannen verwachtingen.
  

Meyer laat het verhaal via twee sporen lopen. Bennie Griessel en Vaughn Cupido, de ervaren speurders van de Eenheid Zware Misdaad (beter bekend als de Valken) krijgen een zaak op hun bordje waar ze in eerste instantie weinig mee kunnen. Een passagier van de Rovos-trein, de meest luxueuze ter wereld, heeft het voertuig onvrijwillig verlaten. Zijn lijk wordt naast het spoor gevonden in het nationaal park Karoo.

Griessel, net een paar maanden van de drank af, heeft ook andere zorgen: hij wil zijn vriendin Alexa ten huwelijk vragen, maar vreest dat hij het zal besterven als ze nee zegt.

 De andere verhaallijn begint in het Franse Bordeaux waar Daniel Darret, die jaren geleden tegen het apartheidsregime streed, bezoek krijgt van een oud-strijdmakker. Die haalt Darret, knecht bij een meubelrestaurateur en meer dan tevreden met zijn huidige bestaan, over om een aanslag te plegen op de Zuid-Afrikaanse president die een bezoek brengt aan Parijs.

De ervaren thrillerlezer weet al dat deze verhaallijnen elkaar uiteindelijk kruisen, maar zal veel plezier beleven aan de onvoorspelbare koers die Meyer uitzet. Onderweg krijgt hij kostelijke dialogen, wervelende acties en onverwachte plotwendingen te verstouwen, en steekt wat op over de handel en wandel van  Zuid-Afrikaanse politici (hij verwijst bijvoorbeeld naar de corruptiezaak die president Zuma uiteindelijk de kop kostte), cultuur en eetgewoonten. Als je Prooi niet hebt gelezen, weet je bijvoorbeeld niet hoe smaakvol biltong (gedroogd koedoevlees) met koriander en rodewijnazijn kan zijn.

Deon Meyer - Prooi. Uitgeverij A.W. Bruna, 422 pag.

Deze recensie verscheen eerder in het AD

Geen opmerkingen: