15 mei 2019

Onorthodoxe werkmethode (nieuws, 2019)

Een keel vol bijen 



Wie van de romans van de Spanjaard Carlos Ruiz Zafón houdt, zal weglopen met een nieuwe serie van zijn landgenote Eva García Sáenz de Urturi, stelt uitgeverij A.W. Bruna. Haar trilogie van De Witte Stad ademt eenzelfde sfeer als het Barcelona-vierluik van de schrijver van de miljoenenseller De schaduw van de wind

Op 9 juli ligt het eerste deel, De stilte van de witte stad,  in de boekwinkel. In november volgt deel twee, De riten van het water. En de serie wordt in maart 2020 afgesloten met De heren van de tijd.

De schrijfster verhaalt over een briljante archeoloog die twintig jaar geleden werd veroordeeld voor een reeks bizarre moorden in het rustige stadje Vitoria. Hij staat op het punt de gevangenis te verlaten, als de misdaden weer beginnen: in de kathedraal van Vitoria wordt een jong stelletje gevonden: omgekomen door bijensteken in hun keel. Niet veel later wordt in de Casa del Cordón, een bekend middeleeuws gebouw in de stad, een ander koppel vermoord.

De jonge inspecteur en profiler Unai López de Ayala – beter bekend als Kraken – wil niets liever dan meer moorden voorkomen, maar een recente tragedie in zijn eigen leven maakt het hem moeilijk om deze zaak te behandelen als alle andere. Zijn onorthodoxe werkmethode werkt bovendien ergernis bij zijn baas. De tijd begint te dringen en de dreiging wordt alsmaar sterker: wie volgt?

'Zo levensecht geschreven dat het lijkt of je erbij bent', oordeelde El periódico de Catalunya over het eerste deel van de drieluik. En het magazine Qué Leer schrijft: Als je wilt genieten én lijden - genieten omdat het zo spannend is en lijden omdat je niet nóg sneller kunt lezen - dan is De stilte van de witte stad je boek.'

Eva García Sáenz de Urturi (1972) werd geboren in Victoria en woont sinds haar vijftiende in Alicante, alwaar ze aan de universiteit werkt. Haar eerste boek, dat ze in eigen beheer uitgaf, werd een enorme bestseller. Haar trilogie van de Witte Stad verschijnt in Spanje bij Planeta en hiervan zijn inmiddels meer dan een miljoen exemplaren verkocht.

Geen opmerkingen: