27 mei 2019

Harlan Coben - De ontdekking (2019)

Coben vertroebelt het water al te zeer



(Door Hans Knegtmans)


Je moet thrillerschrijver Harlan Coben één ding nageven: spannende boeken schrijven is hem wel toevertrouwd. Over de beperkingen hebben we het straks nog. Hoofdpersoon van De ontdekking is Simon Greene, financieel adviseur met een kantoor in hartje Manhattan. Hij is getrouwd met kinderarts Ingrid en houdt veel van zijn drie kinderen. Hoewel, het ligt iets ingewikkelder. Paige, de oudste van de drie, is door Ingrid al maanden terug het huis uitgezet vanwege algehele onhandelbaarheid.

Wanneer Simon en Paige elkaar op straat ontmoeten, breekt zijn vaderhart. Zij brengt als straatzanger zo vals als een kraai Beatlessongs ten gehore, en is zo vermagerd en verslonsd dat hij haar bijna niet herkent.

Hun samenzijn is van korte duur. Een oudere jongere, kennelijk haar vriend, ontfermt zich ruw over haar. Het draait uit op een handgemeen, dat Simon beslecht met een rake uithaal. Uiteraard heeft iedereen de confrontatie met zijn telefoon gefilmd, en op sociale media wordt zijn wandaad breed uitgemeten. Simon hoopt vurig dat hij geen klacht aan zijn broek krijgt.

Het enig positieve aan dit incident is de wetenschap dat Paige nog leeft en dat het dus zin heeft te zoeken naar haar huidige verblijfplaats. Tot dan is het boek onderhoudend, maar zeker niet bloedstollend. Dat verandert als Aaron, de vriend van Paige, wordt vermoord. Simon prijkt bovenaan de verdachtenlijst, en moet dus niet alleen zijn dochter vinden, maar ook uitzoeken hoe haar schimmige sociale leven in elkaar steekt.

In de beste traditie van het privédetectivegenre vertroebelt Coben de wateren hoe en waar hij maar kan. Ook andere kennissen van Paige komen om het leven. Voorts dient zich een tweede onderzoeker aan, die om haar eigen redenen in het wereldje van Paige geïnteresseerd is. De ontelbare personages en vertellijnen maken het lezen niet tot een onverdeeld genoegen.

Cobens keus om alle gebeurtenissen vanuit het perspectief van Simon te schetsen, lijkt een trucje om de leesspanning te optimaliseren. In het laatste hoofdstuk blijkt dat ook Ingrid een cruciale rol speelt in de intrige. Door deze onthulling op de valreep beseft de lezer eens te meer dat Coben een thriller vooral opvat als een ingenieuze puzzel.

Harlan Coben - De ontdekking. Uitgeverij Boekerij, 416 pag.

Deze recensie, met toestemming van de auteur overgenomen, verscheen eerder in Het Parool.

1 opmerking:

Ink zei

Zit hier dan geen enorme spoiler in mbt Ingrid?