12 januari 2019

Verrassing na Echo (nieuws, 2019)

Thomas Olde Heuvelt genoemd als geschenkauteur



Wie Nederland gaat vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival, is nog steeds een goed bewaard geheim. Maar wie het geschenkboekje voor de Spannende Boeken Weken gaat schrijven, is niet zo geheim meer. Van meerdere kanten heeft De Spanningsblog vernomen dat met aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid Thomas Olde Heuvelt is gecontracteerd voor de levering van de cadeaunovelle. 

De Stichting CPNB maakt in de loop van deze maand openbaar wie dit jaar de opvolger wordt van Boris Dittrich als geschenkauteur. Dan worden ook de titel en enkele details over de verhaallijn vrijgegeven. Maar hier en daar is de naam van de 35-jarige Thomas Olde Heuvelt al gevallen. Nog een aanwijzing is de volgende tekst op de Engelstalige website van de nogal internationaal georiënteerde auteur: 'Surprise release (NL) - check back details for this release soon'. Bovendien is de timing van de publicatie van het cadeauboekje promotioneel gezien perfect: een maand na de publicatie op 7 mei van Olde Heuvelts nieuwe boek Echo.

De keuze voor Olde Heuvelt als geschenkauteur is even opmerkelijk als verrassend. De in  Nijmegen geboren Thomas Baudelet Olde Heuvelt is anders dan de cadeauschrijvers die hem voorgingen, geen auteur pur sang van misdaadromans of thrillers. Zijn werkgebied is meer het fantastische genre. Of zoals Wikipedia het verwoordt: 'Zijn werk valt in te delen onder magisch realisme, fantasy, moderne horror en spanning.' Olde Heuvelt won in 2009 en 2012 de Paul Harland Prijs voor het beste fantastische verhaal. Met zijn verhaal The Boy Who Cast No Shadow werd hij als eerste Nederlander ooit genomineerd voor de Amerikaanse Hugo Awards, de jaarlijkste publieksprijs voor fantasy en sciencefiction.

Zijn grootste succes tot dusver boekte Olde Heuvelt in 2013 met HEX, zijn bestverkocht roman. In HEX is het ogenschijnlijk pittoreske dorpje Beek in de greep van een vrouw uit de zeventiende eeuw, wier ogen en mond zijn dichtgenaaid. Iedereen weet dat haar ogen nooit mogen worden geopend. Er wordt alles aan gedaan om haar aanwezigheid geheim te houden. Maar als een groep jongeren besluit online viral te gaan met de heks, laat ze de moderne samenleving langzaam maar zeker afglijden naar middeleeuwse praktijken.

In het buitenland deed Olde Heuvelt goede zaken met HEX. Hij kreeg lovende woorden van Stephen King en George R.R. Martin en de rechten van de fantasythriller werden verkocht aan de Amerikaanse uitgeverij Macmillan/Tor (US, Canada) en de Britse uitgeverij Hodder & Stoughton (UK, Australië). Volgens zijn uitgeverij Luitingh-Sijthoff leverde Olde Heuvelt hiermee een unieke prestatie: zelden is het een Europese genreschrijver gelukt om door te breken op de Angelsaksische markt. Olde Heuvelt bezoekt in zes weken tijd 36 Amerikaanse steden om zijn boek te promoten. De film- en televisierechten werden verkocht aan Warner Bros. HEX is in 22 talen vertaald.

Zes jaar na de publicatie van HEX ligt de nieuwe thriller van Olde Heuvelt in de winkel, getiteld Echo. Uitgeverij Luitingh-Sijthoff bestempelde eerder het boek als 'een huiveringwekkende thriller over obsessie, bezetenheid en de onverwoestbare kracht van de natuur.'

Echo gaat over Nick Grevers en zijn klimmaatje Augustin. Beiden worden enorm aangetrokken door de Maudit, een afgelegen berg in de Zwitserse Alpen. Documentatie over de berg is schaars, het is er ongewoon stil, en als ze de vallei betreden bekruipt ze het onheilspellende gevoel dat ze niet alleen zijn. Niet veel later is Augustin dood en ontwaakt Nick uit een coma. Hij is verminkt en heeft zijn gezicht in het verband. Een moeizame revalidatie wacht, maar algauw beseft Nick dat het niet alleen het trauma van het ongeluk is dat hem achtervolgt. Er is iets in hem gewekt...

UPDATE 17 JANUARI: Olde Heuvelt maakte in het tv-programma Tijd voor Max bekend dat zijn geschenkboekje Dolores Dolly Poppedijn zal heten. Hij noemt het verzoek van de Stichting CPNB om de cadeaunovelle te schrijven een 'enorm dankbare opdracht. De novelle leent zich perfect voor de echt gemene spannende vertellingen waar ik verzot op ben. Roald Dahl was daar een grootmeester in.

Dolores Dolly Poppedijn vertelt het verhaal van een vrouw die na de dood van haar baby Dolores steeds verder afglijdt tot waanzin in haar poging haar baby te herscheppen. Olde Heuvelt: 'Het is mijn ode aan The Yellow Wallpaper van Charlotte Perkins Gilman (1892), het beste kortverhaal ooit geschreven. Niet alleen een van de eerste werken van de feministische literatuur, dat door de waanzin van de vertelster kritiek leverde op de sociale onderdrukking van vrouwen in Amerika, maar ook een ijzersterke horror story.'

Geen opmerkingen: