20 september 2018

Veertienhonderd schrijvers (nieuws, 2018)

Sterrenhemel boven de Karoo-vlakte. De foto is genomen door thrillerauteur Deon Meyer.
De Spanningsblog is sterrenvrij!


In mei 2017 werd gemeld we dat er een zuiveringsactie gaande was op De Spanningsblog. De sterren boven de recensies zouden zoetjesaan verdwijnen. Een operatie ingegeven door de overtuiging dat er overdreven veel waarde wordt gehecht aan sterren, ballen, kraaien of 'thumbs up' boven een kritiek. Het systeem maakt de lezer lui. Daarom moesten ze weg.

(Door Peter Kuijt)

Die operatie is nu voltooid. Het heeft nogal wat tijd gekost omdat tegelijkertijd het archief werd bijgewerkt, opgeschoond en visueel wat aantrekkelijker gemaakt. Ruim 4.700 posts werden bekeken, niet ter zake doende oprispingen op de blog werden geĆ«limineerd, koppen werden aangepast en ga zo maar door. Vanaf de eerste post (een recensie van De tiende vrouw van Roel Janssen) tot aan het meest actuele bericht is alles tegen het licht gehouden. Het is een 'eeuwigdurende' exercitie, want elk nieuw verhaal wordt ook weer opgenomen in het archief.

Sinds april 2007 zijn er over (het werk van) een kleine veertienhonderd auteurs berichten, interviews, achtergrondverhalen en recensies verzameld. Werkend aan het archief werd duidelijk aan welke schrijver (m/v) er in de afgelopen jaren het meeste aandacht is besteed. De Spanningsblog laat het maken van lijstjes graag over aan andere boekensites, die er bijkans hun bestaansrecht aan ontlenen. Maar vandaag plaatsen we hier graag een overzicht van de meest genoemde thrillerauteur op deze site.

 De top tien ziet er als volgt uit (tussen haakjes staat het aantal posts over de desbetreffende auteur):

 1.  Peter de Zwaan (138)
 2.  Tomas Ross (103)
 3.  Saskia Noort (83)
 4.  Stieg Larsson (74)
 5.  Dan Brown (72)
 6.  Stephen King (65)
 7.  Charles den Tex (52)
 8.  John Grisham, James Patterson en Simone van der Vlugt (51)
 9.  Pieter Aspe (44)
10. Esther Verhoef (41)

Een kanttekening bij dit rijtje is op zijn plaats. Peter de Zwaan heeft niet in geringe mate zelf bijgedragen aan zijn eerste plaats. Meegeteld zijn namelijk de vele columns die De Spanningsblog van hem mocht plaatsen. Dus als u als schrijver wil stijgen in dit ranglijstje, schroom dan niet om de redactie te bestoken met een fraaie column. Die moet dan wel gaan over het thrillergenre of het mooie ambacht van schrijven. 

Geen opmerkingen: