27 september 2018

Wordt verwacht 450 (nieuws, 2018)

Grafschennis en een volle vrieskist in nieuwe 'Lars Kepler'



Voor liefhebbers van kloeke Scandinavische misdaadboeken is er goed nieuws: op 13 november verschijnt bij uitgeverij Cargo Lazarus, de achtste thriller van het Zweedse thrillerduo Lars Kepler. 

Lars Kepler is leverancier van steevast uit de kluiten gewassen thrillers van rond de 500 pagina's of meer. Slechts de thriller Playground was een 'dunne' met maar 368 pagina's. Lazarus telt echter 544 pagina's, evenals voorgangers Getuige en Jager.

Kepler gaat ditmaal de grens over. Want in een appartement in de Noorse hoofdstad Oslo wordt een dode man gevonden. Bij het openen van de vrieskist in zijn keuken doet de politie een  macabare ontdekking: het slachtoffer blijkt een tot dan toe onbekende grafschenner te zijn en hij bewaarde er zijn trofeeĆ«n.

Enkele dagen later vraagt een Duitse collega de sympathieke, charismatische en onconventionele Fins-Zweedse inspecteur Joona Linna om hulp bij het onderzoek naar een campingmoord bij Rostock. Joona ziet een patroon opdoemen dat weliswaar op het eerste gezicht krankzinnig is, maar dat hij onmogelijk kan negeren. Sommigen zouden van een wonder spreken als iemand terugkeert uit de dood – anderen van een nachtmerrie.

Achter het pseudoniem Lars Kepler gaat het Zweedse echtpaar Alexander en Alexandra Coelho Ahndoril schuil. Ze creĆ«erden hun nom de plume door een mix te maken van hun te vroeg gestorven collega Stieg Larsson en de Duitse wetenschapper Johannes Kepler. Vanaf dat moment ging het schrijven bijna als vanzelf, zeggen ze in een interview uit 2011 op deze blog. 'We schrijven organisch, er is geen zin in het boek waaraan we niet beiden hebben geknutseld.' Inmiddels zijn er van hun boeken in Nederland bijna een miljoen exemplaren verkocht.

Geen opmerkingen: