24 september 2018

In seniors voetsporen (nieuws, 2018)


Thrillerauteur wint naar vader vernoemde prijs



De Schotse schrijver Liam McIlvanney heeft vrijdag met zijn boek The Quaker de McIlvanney Prize 2018 gewonnen. De prijs is ingesteld door de organisatie van het thrillerfestival Bloody Scotland en is vernoemd naar misdaadauteur William McIlvanney, die ook wel bekend staat als de Godfather of Tartan Noir, de hedendaagse Schotse thriller. De in december 2015 overleden William McIlvanney was de vader van Liam.


The Quaker, een uitgave van HarperCollins, speelt zich af in de straten van Glasgow. Het is 1969 en de stad is in de greep van de strengste winter sinds jaren. Maar Glasgow wordt ook geteisterd door een seriemoordenaar die de bijnaam The Quaker krijgt. De jonge getalenteerde rechercheur McCormack wordt bij het onderzoeksteam gevoegd, maar zijn komst wordt niet door collega's met gejuich begroet. Hij moet ervaren hoe hard het leven kan zijn voor een buitenstaander. Ondertussen gaat The Quaker zijn gang. Hij dumpt het lijk van een vrouw die hij heeft opgepikt uit een nachtclub als vuilnis op straat en slaat vervolgens ook toe in een flatgebouw.

Juryvoorzitter Susan Calman zei over The Quaker dat ze nadat ze de laatste pagina had omgeslagen het boek direct opnieuw wilde lezen. Ze was vol lof over de beschrijving van Glasgow en de verrassende personages. 'Het was een groot plezier om te lezen.'

Denise Mina, die vorig jaar met The Long Drop de McIlvanney Prize in de wacht sleepte, overhandigde de winnaar een gegraveerde karaf en een cheque van duizend Britse pond. Met de jaarlijkse prijs wil de organisatie 'excellente Schotse misdaadfictie' bekronen. Na de prijsuitreiking trok men met een fakkeloptocht, geleid door McIlvanney, Val McDermid en Denise Mina, door de straten van het Schotse Stirling.

Bron: The Bookseller

Geen opmerkingen: