21 september 2018

Masterclass (nieuws, 2018)

Linwood Barclay verkast voor miljoenen naar HarperCollins



Op 63-jarige leeftijd nog een deal sluiten die je bankrekening met enkele miljoenen laat groeien, dat is niet menigeen gegeven. Maar de Amerikaanse misdaadauteur Linwood Barclay is het wel gelukt. Na een tien jaar durende verbintenis met de Britse uitgever Orion tekent de schrijver van onder andere Een tik op het raam en Kijk niet weg bij HarperCollins bij. Voor de levering van drie boeken toucheert hij een bedrag met zeven cijfers voor de komma, miljoenen dus.

Linwood Barclay debuteerde in 2007 en heeft inmiddels een kleine twintig boeken op zijn naam staan. Zijn thrillers zijn vertaald in meer dan twintig talen en verkocht wereldwijd miljoenen exemplaren. Alleen al in het Verenigd Koninkrijk gingen er 2,5 miljoen thrillers met zijn naam op de cover over de toonbank. Tot zijn grote schare fans mag hij ook collega-auteur Stephen King rekenen.

Voor hij de stap naar het fulltime schrijverschap maakte, was Barclay drie decennia werkzaam in de dagbladjournalistiek. Hoewel geboren in de Verenigde Staten verhuisde hij op zijn vierde mee met zijn ouders naar Canada. Hij woont in Toronto met zijn gezin.

HarperCollins brengt in september 2019 Barclays nieuwste boek, Elevator Pitch, op de markt. Uitgeefdirecteur Kate Mills zegt een groot fan van Barclay te zijn. Ze noemt hem een van de meest consistente thrillerschrijvers die ze kent. 'Elk boek is een masterclass in het creƫren van personages, plot en onverwachte wendingen. Als je denkt te weten hoe het verhaal in zijn boek verder gaat, komt je altijd bedrogen uit en dat is wat mij zo aantrekt in zijn schrijven.'

Klik hier voor een interview met Linwood Barclay uit 2012.

Bron: The Bookseller. Foto auteur: Ellis Parinder

Geen opmerkingen: