14 april 2007

Simone van der Vlugt - Het laatste offer (2007)

Tussen kazen en dromedarissen




(Door Peter Kuijt)

Saskia Noort en Elvin Post zijn dé gezichtsbepalende exponenten van 'de lichting blond' van thrilleruitgeverij Anthos. Ook Esther Verhoef en Simone van der Vlugt behoren daartoe. Van de laatste, tevens schrijfster van kinderboeken, is inmiddels haar derde thriller voor volwassenen verschenen. Hoewel, voor volwassenen? Van der Vlugt gaat in Het laatste offer regelmatig op de hurken om ons onwetende lezertjes het een en ander bij te brengen.

Dan Brown heeft vele navolgers, ook in Nederland. Van der Vlugt heeft met haar laatste roman haar eigen De Da Vinci Code geschreven. Het verhaal start in het oer-Hollandse Alkmaar waar ene Birgit, werkzaam op een makelaarskantoor, in een kroeg de woest aantrekkelijke reisfotograaf Jef ontmoet en twee wilde nachten met hem beleeft. Maar meteen daarop neemt Jef de kuierlatten. Toch weet ze hem te traceren en ontdekt ze dat hij op de vlucht is voor iemand die het op zijn leven heeft gemunt. Daarna wordt duidelijk dat Jefs vader, een archeoloog die in Egypte bij de tempel van Karnak bij een opgraving betrokken was, daar spoorloos is verdwenen.

De twee besluiten naar Egypte af te reizen om Jefs vader te traceren. De archeoloog treffen ze er niet, wel komen ze erachter dat vaderlief op zoek was naar de Bijbelse Ark des Verbonds, de geheel met goud overtrokken kist, waarin de stenen tafelen met de Tien Geboden bewaard werden. Na wat zanderige avonturen in Egypte komen de Indiana Jones-klonen uiteindelijk terecht in Frankrijk waar hun gewaar wordt dat de Ark zulke krachten herbergt dat een waarschuwingsbord met 'Hoogspanning! Levensgevaar!' erop zeer gewenst is.

In Het laatste offer zelf is van hoogspanning weinig sprake. Dat komt omdat Van der Vlugt vele malen het verhaal onderbreekt om ons te onderwijzen over Julius Caesar, Cleopatra, Mozes, hiërogliefen en Atlantis. Goed, er zijn wat achtervolgingsscènes tussen kazen en dromedarissen, maar niet adembenemend genoeg om van de kook te raken. Van der Vlugt zou wat dat betreft kunnen leren van Dan Brown, die hoewel hij met een hooivork lijkt te schrijven, in zijn boeken uiterst geraffineerd met cliffhangers omspringt.

Om het verhaal kennelijk een diepere laag mee te geven wordt in het begin verteld over de getroebleerde jeugd van Birgit, die een ernstig ziek zusje had. Het heeft echter niets met het avontuur te maken. En dat het meisje dat nog nooit gevlogen heeft, met de eerste de beste vrijer op het vliegtuig naar Egypte stapt, komt ongeloofwaardig over. Het meest stoort echter de weliswaar verzorgde, maar tuttige huis-tuin-en-keukenstijl waarvan Van der Vlugt zich bedient. Zinnen als Er gaat een steekje door Birgits hart zijn meer op hun plaats in 'chicklit' dan in een literaire thriller. Wellicht heeft Van der Vlugt te veel last van haar historie als kinderboekenauteur.

Simone van der Vlugt - Het laatste offer. Uitgeverij Anthos, 310 pag.

Geen opmerkingen: