14 april 2007

Hilbert Kuik - Ontvreemd (2006)

Een uit de hand gelopen Balkan-barbecue




(Door Peter Kuijt)

Een groter begrippenkader, slaapmedicatie, alcoholabusus en retrogade amnesie. Het zijn termen die je doorgaans in een thriller niet snel tegenkomt. In Ontvreemd, de vierde misdaadroman van Hilbert Kuik, staan ze echter wel.
Maar Kuik is dan ook een RIAGG-psychotherapeut in ruste. En in Ontvreemd speelt een klein squadron lieden uit deze branche een hoofdrol. Op de website van Crimezone laat Kuik weten dat het voor hemzelf het spannendst is het verhaal rond te krijgen: Liefst ook nog goed en pakkend geschreven. Het lukt Kuik uiteindelijk ook wel, maar hij heeft er wel een heel lange aanloop voor nodig.

Het verhaal begint als twee vrouwen op straat worden aangetroffen. Het gaat om psychotherapeut Aleid Winkel en haar cliënt Clementien Deruwe. De laatste heeft het leven gelaten, de eerste zo goed als.

Psychologisch onderzoeker Grijn Toets, die smoorverliefd is op Aleid, wil er het zijne van weten en gaat - geheel in tegenspraak met wat in zijn branche gebruikelijk is - door roeien en ruiten om de waarheid boven tafel te krijgen. Hij ontdekt dat de twee vrouwen geheimen deelden over oorlogsmisdadigers uit het voormalige Joegoslavië. En dan is het bal: er vallen nog meer slachtoffers en Toets wordt van speurder ineens verdachte.

Uiteindelijk weet Kuik wel de cirkel te voltooien, maar niet zonder de hulp van een groot aantal figuranten, zoals een kunstenares, een AIVD'er en leden van een comité voor Joegoslavische Verzoening. Het verhaal weet niet te beklijven. Op de finale na, die zich afspeelt op een uit de hand gelopen Balkan-barbecue, grijpt de spanning je geen moment naar de keel. Ook op Kuiks stijl valt het een en ander af te dingen. Zoals het een (ex-)psychotherapeut betaamt, stelt de schrijver doorlopend vragen. Maar de lezer wil juist van hem antwóórden hebben.

Hilbert Kuik - Ontvreemd, uitgeverij Signature, 317 pag.

Geen opmerkingen: