11 oktober 2024

Slag na slag (nieuws, 2024)

Babbeltrucs zijn van alle jaren



Je hoort de laatste jaren veel over babbeltrucs. Maar dit staaltje 'ambacht' waarmee onverlaten onschuldige slachtoffers proberen op te lichten, is allesbehalve een nieuw fenomeen. De Britse auteur Celia Dale schreef er al over in Sheep's clothing dat in 1988 verscheen. Bij uitgeverij De Geus verschijnt in november de Nederlandse vertaling onder de titel Schijn bedriegt

Grace en Janice ontmoeten elkaar in de Holloway-gevangenis. Zodra beide vrouwen vrijkomen, wordt Janice al snel medeplichtig aan een plan dat Grace heeft bedacht: ze doen zich voor als vertegenwoordigers van de Sociale Dienst en praten zich met een smoesje bij ouderen naar binnen. Ze schotelen de slachtoffers voor dat ze hun pensioen kunnen aanvullen. 

Als ze eenmaal in huis zijn drogeren ze hun slachtoffer, om er vervolgens vandoor te gaan met alle waardevolle spullen die ze kunnen vinden.

Het plan blijkt goed te werken en de vrouwen slaan slag na slag. Totdat een van de berovingen uit de hand loopt…

Celia Dale werd op 15 januari 1912 geboren als dochter van twee acteurs. Ze was ook de nicht van schrijfster Sarah Harrison. Haar eerste roman verscheen in 1943, waarna nog twaalf romans volgden en een verhalenbundel. Haar latere boeken waren psychologische thrillers. Ze overleed in 2011 op 99-jarige leeftijd. 'Als geen ander weet Dale heel vaardig de lezer een ongemakkelijk en verontrust gevoel te ge­ven', stelt haar uitgever.

Geen opmerkingen: