20 oktober 2024

Bremzout angstzweet (nieuws, 2024)


Jodenvervolging centraal in nieuwe thriller van bekroonde auteur John Kuipers




ANP-journalist John Kuipers (Den Haag, 1955) stuurde zichzelf in 2018 met pensioen. Zo ontstond er meer tijd voor zijn grote liefde: het schrijven van fictie. Hij stuurde de eerste regels van een van zijn manuscripten naar De Spanningsblog en vroeg om feedback. Vijf jaar later won hij de Gouden Strop met zijn debuut Musserts schaduw. Toeval?

De redactie van De Spanningsblog vond de toegestuurde tekst 'best goed', maar zag wel ruimte voor verbeteringen. 'Er is aardig wat gebeurd in de tussenliggende jaren, met als voorlopig hoogtepunt de Gouden Strop vorig jaar', zegt John Kuipers. Het bedrog van Göring was deel twee in de serie over Charlie Swieninck, politieman in oorlogsjaren.

De regels die Kuipers destijds naar De Spanningsblog stuurde vormen de opening van deel 3 van zijn reeks over Charlie Swieninck. Volgens planning ligt De man in Westerbork vanaf 7 november in de winkels. 

Het gaat om deze tekst: 

hoofdstuk 1 – vrijdag 18 december 1942

Ze hadden het weer gedaan, Jezus aan het kruis genageld, en dit keer was ik uitgenodigd om het resultaat te komen bekijken. Het kruis stond niet op de heuvel Golgotha even buiten de muren van Jeruzalem, maar op een verhoging achter in de Nieuwe Kerk aan het Spui, hartje Den Haag.
De zoon van God bleek een man met rossig haar dat glansde van het vocht en ik kon me zomaar voorstellen dat het bremzout angstzweet was. Het was afgrijselijk wat ze met hem hadden gedaan. Het slachtoffer was aan het kruis gespijkerd, letterlijk. Grote, taps toelopende nagels met een afgeplatte vierkante kop waren door zijn polsen en voeten geslagen. Verspreid over de vloer van het plateau lagen splinters en schilfers hout. Zijn lichaam was ontkleed op een witte lendendoek na, die keurig gedrapeerd zijn onderlichaam bedekte. Het slachtoffer had zichzelf benat, de doek was geel gekleurd door urine die hij had laten lopen.
Als hij nog leefde toen hij aan het kruis was gespijkerd, dan moest hij pijn rechtstreeks afkomstig uit de hel hebben doorstaan.

Op donderdag 7 november wordt Kuipers bij de presentatie van zijn nieuwe thriller geinterviewd door thrillerveteraan Tomas Ross. Dat gebeurt in boekhandel Paagman op de Frederik Hendriklaan in Den Haag (aanvang: 19.00 uur). 

Serieus complot
Kuipers: 'Het thema is dit keer de Jodenvervolging (die in de zomer van 1942 op gang kwam). Charlie Swieninck krijgt juist gedurende de razzia's en transporten te maken met een afrekening in het Joodse criminele milieu in Den Haag. Hij reist zelfs naar kamp Westerbork om de dader te achterhalen. De Duitsers bemoeien zich tot op het hoogste niveau (SS-leider in Nederland Hanns Albin Rauter) met de zaak wanneer met Kerstmis een tweede moord plaatsvindt. Charlie begrijpt gaandeweg waarom: achter de moorden gaat een serieus complot schuil. En bij dat alles speelt zijn geweten op: maak je zelf jacht op Joden juist terwijl de bezetter ze massaal afvoert naar onbekende bestemmingen? Hij blijft trouw aan zichzelf, behoudt zijn gevoel voor humor en probeert tussen de bedrijven door zijn liefde voor de mooie actrice Fie Donkervoorth te koesteren.'

Geen opmerkingen: