17 juli 2024

Hetzelfde behang (nieuws, 2024)

Op de stoel zit een overleden man



Fedor de Groot heeft een nieuwe uitgeverij gevonden. Verschenen zijn eerdere thrillers Missoula, Novitsjok en Sønderho bij Godijn Publishing, zijn nieuwe thriller Koude dood wordt op 9 september door uitgeverij Marmer op de markt gebracht. Die het boek aanprijst als 'Nieuwe spionagethriller van Nederlandse bodem. Voor de liefhebbers van Charles den Tex, John le Carré en Anya Niewierra.'

Oud-Stasi-agent Horst Vogel, berucht om zijn wrede ondervragingen van gevangenen, krijgt van de Russische geheime dienst een laatste opdracht. Een aantal CIA-leden die tijdens de Koude Oorlog hebben deelgenomen aan Operation Berlin en daarmee de val van de Muur hebben bewerkstelligd, moeten op onopvallende wijze worden geliquideerd.

Wanneer een oud-politicus dood wordt aangetroffen in een flat in Utrecht, wordt AIVD-rechercheur Lara Fischer naar de plek gestuurd. Het appartement oogt verlaten en zit onder het stof, op een stoel zit de overleden man.

 Als Lara de flat verder inspecteert en een van de andere kamers in loopt, doet ze een schokkende ontdekking: de inrichting is identiek aan haar eigen tienerkamer. Hetzelfde jaren 80-behang, dezelfde kleding in de kast, dezelfde popsterren aan de muur…

Fedor de Groot (1967) begon in 2017 met schrijven en is daarna niet meer gestopt. De eerste jaren schreef hij vooral korte verhalen voor schrijfwedstrijden. Daarna volgde hij een aantal schrijfopleidingen, waarmee hij zich als volwaardig thrillerauteur ontpopte. Als hij in 2021 zijn eerste boek publiceert, behaalt hij direct een derde plaats bij de Publieksprijs van de VN Detective en Thrillergids. Ook zijn twee volgende thrillers zijn niet onopgemerkt gebleven en stonden op shortlists van diverse thrillerprijzen. Bij Uitgeverij Marmer verschijnt nu Koude dood, een thriller met AIVD-rechercheur Lara Fischer in de hoofdrol. Fedor woont met zijn vrouw en labradoodle in Den Hoorn, Zuid-Holland.

Geen opmerkingen: