19 juni 2024

Wreed of vriendelijk? (nieuws, 2024)

Nieuwe uitgave van 'een van de beste dectives ooit'Bij uitgeverij Manteau hebben ze oog voor klassiekers. De Vlaamse uitgever brengt op 25 juni Een koninkrijk voor een moord van Josephine Tey in de boekhandel. 'Een van de beste detectives aller tijden', schreef The New York Times ooit.

Wanneer Alan Grant, inspecteur bij Scotland Yard, in het ziekenhuis belandt, raakt hij ge├»ntrigeerd door een portret van de Engelse vorst Richard III. De koning lijkt hem een vriendelijke, zachtaardige man, terwijl hij de geschiedenis is ingegaan als een wrede moordenaar.

Vanaf zijn ziekbed probeert 
Grant, geholpen door vrienden en kennissen, een historisch raadsel te ontrafelen. De theorie├źn die hij gaandeweg ontwikkelt, test hij uit op de artsen en verpleegsters die hem verzorgen. Want wat als de geschiedenisboeken het mis hebben?

Josephine Tey (Elizabeth MacKintosh, 1896–1952) geldt als een van de belangrijkste misdaadschrijfsters van de twintigste eeuw. De heksen van Milford uit 1948 (dat in een nieuwe editie bij Manteau verscheen in 2023) en Een koninkrijk voor een moord uit 1951 worden nog steeds als hoogtepunten in het genre beschouwd. 

Tey, de grande dame van de detective, wordt ook wel vergeleken met haar beroemde tijdgenote Agatha Christie. De klassieker Een koninkrijk voor een moord is nu dus eindelijk weer verkrijgbaar in het Nederlands.

Geen opmerkingen: