03 juni 2024

Better safe than sorry (nieuws, 2024)


Platform SchrijversVeilig wil positie auteurs versterken




Het platform SchrijversVeilig is vandaag gelanceerd. Schrijvers en uitgevers die bedreigd of geïntimideerd worden, kunnen bij dit platform incidenten melden, advies inwinnen bij een helpdesk en ondersteuning krijgen na een naar voorval.

De boekensector heeft steeds vaker te maken met (online) bedreigingen en intimidatie. Dit speelt zich vooral online af, als schrijvers zich bijvoorbeeld mengen in de actualiteit. 

Het initiatief van de Auteursbond, de Groep Algemene Uitgevers en het ministerie van OCW, maakt gebruik van de expertise en middelen van het in 2019 gestarte PersVeilig.nl, dat zich specifiek op journalisten richt. Peter ter Velde, projectleider van PersVeilig, wordt ook projectleider van SchrijversVeilig. Op de site van Villamedia zegt hij: 'We hebben buitengewoon nare aanvallen gezien op schrijvers de afgelopen jaren. Aanvallen die over alle grenzen heengingen. Als SchrijversVeilig willen we er voor schrijvers zijn. We willen hen helpen en ondersteunen zo veel als we kunnen.'

SchrijversVeilig publiceert dit jaar een onderzoek onder auteurs om de grootte van de problematiek inzichtelijk te maken. Tot mei 2025 is er sprake van een pilotjaar. Daarna wordt besloten of het meldpunt voor schrijvers structureel wordt.

(Bron: Villamedia)

Geen opmerkingen: