04 juni 2022

Op een constructieve manier (nieuws, 2022)


Schrijvers helpen collega's in nood



De workshops plot verzinnen, spanning opbouwen en dialogen poepen vliegen je om de oren. Her en der schieten schrijftrainingen, niet zelden gegeven door ervaren thrillerauteurs, als eekhoorntjesbrood uit de grond. De sectie Misdaadauteurs van de Auteursbond heeft hierop een variatie bedacht: de Writersroom. 


In een nieuwsbrief aan de leden doet schrijfster en initiatiefneemster Ilse Ruijters het initiatief uit de doeken. 'Welke auteur kent het niet: je loopt vast in een verhaal, je twijfelt of je manuscript wel goed genoeg is, je weet niet of je boek wel wérkt. Schrijven kan een eenzame bezigheid zijn.' Daarom wil de sectie Misdaadauteurs de mogelijkheden van een writersroom voor misdaadauteurs onderzoeken.

De term writersroom komt uit de televisie- en filmwereld: scenarioschrijvers werken altijd in een team. De een is goed in plotten, de ander blinkt uit in dialogen, een derde weet karakters uit te diepen. Ze halen het beste in elkaar naar boven en zetten op die manier een zo goed mogelijk product neer.

Ruijters: 'We willen kijken of dit voor ons misdaadauteurs ook kan werken. Waar we aan denken is een community die bestaat uit groepen van maximaal vijf schrijvers. Je doet minimaal één jaar mee aan jouw writersroom en er zijn vijf bijeenkomsten per jaar.'

De schrijvers bespreken in hun groep op 'een eerlijke en constructieve manier' elkaars werk. Wat zij aanleveren, hangt af van het punt waarop het werk in uitvoering is gevorderd: een vaag idee, een synopsis of een deel van het manuscript. Iedereen leest van tevoren het ingestuurde werk en zet zijn tips op papier. Tijdens de bijeenkomst wordt het werk besproken en is er gelegenheid om te brainstormen. Ruijters: 'We denken dat dit prachtige samenwerkingen op kan leveren. Je werkt immers samen met meerdere thrillerauteurs die tot de top van Nederland behoren.'

Geen opmerkingen: