28 oktober 2018

Oeuvreprijs (nieuws, 2018)

Duo Hoogstraaten pakt Gouden Vleermuis



Marianne en Theo Hoogstraaten hebben vanmiddag in Zoetermeer verrassend de Gouden Vleermuis in ontvangst genomen. Verrassend, omdat van tevoren door de organisatie van het Nederlands Thrillerfestival niet was gemeld dat het thrillerduo aanwezig zou zijn. Met de onderscheiding eert het festival het oeuvre van het koppel en hun bijdrage aan het thrillergenre.



Het auteursduo Marianne & Theo Hoogstraaten heeft inmiddels een tiental thrillers op hun naam staan. Hun verhalen vinden volgens hun uitgeverij De Crime Compagnie vaak hun oorsprong in actuele, maatschappelijke thema’s, zoals een terroristische aanslag in Nederland (Kinderspel) of verzet tegen een nieuwe kernreactor (Machteloos).

In hun laatste thrillers (Evenbeeld, Bloedlink, De verleidsters) leggen ze tussen gebeurtenissen uit het heden en de historie. Personen uit het verleden worden tot leven gewekt en zijn bepalend voor de bloedstollende afloop van een hedendaags verhaal.

Het tweetal doet altijd uitvoerig research, onder andere op de plekken waar een verhaal speelt, voor De verleidsters bijvoorbeeld deden ze onderzoek in het Vaticaan en de Engelenburcht in Rome. Hun thrillers Lokvrouw en Machteloos stonden op de longlist van de Gouden Strop. Dit jaar kwam Dochters van het duister uit, een speciaal e-book met de historische delen van de boeken Zondeval (2017) en De verleidsters (2016).

Het Nederlands Thrillerfestival beleeft dit jaar zijn tiende editie. Eerdere winnaars van de Gouden Vleermuis zijn Charles den Tex, Hakan Nesser, René Appel, Tomas Ross. Vorig jaar ging de tamelijk onbekende Zweedse Sara Lövestam met de prijs aan de haal.

Geen opmerkingen: